LYSSNAT – VECKA 44

av | nov 1, 2019 | Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

Lankum 

Lankum frambesvärjer en fascinerande brygd av alternativ irländsk folkmusik, psykedelika och ambiens som tillsammans resulterar i någonting unikt. De vaggar tålmodigt in lyssnaren i sin suggestiva folkmusik, fylld av nerv och känsla. En bra start är den inledande The Wild Rover. För den bekant med irländsk folkmusik är det en nykterhetsvisa som över århundraden förvandlats till folklig dryckessång. Här får den en kuslig och hjärtskärande återgivning som, sånär som på texten, särskiljer sig avsevärt från originalet. The Livelong Day är värt en långlyssning.

clipping.

Clippings följer i sina tidigare kritikerrosade plattors fotspår och presenterar horrorcore i en 2019-kostym som får dig att rysa av skräckblandad förtjusning lika mycket som den får dig digga med i beaten. Avgrundsdjupa synthbasar och atmosfäriska ljudlandskap lurar bakom snabba och tekniskt framförda texter av trions frontman Daveed Diggs. Hans välskrivna och meningsfulla texter syr kraftfulla berättelser om marginalisering och överlevnad som stannar kvar i minnet.

Martin Masarov 

Med ord som strålar av villkorslös ambition är Martin Masarov en artist som håller fanan för artistisk självständighet och kreativ frihet högt. Han har tidigare kört storbolagssvängen med catchig pop, men har nu hittat sig själv på riktigt i 808 beats och betydelsefulla texter som ligger honom varmt om hjärtat. Masarov har ett sätt att frasera sin text med alternerande rytmer som gör att det aldrig blir tråkigt. Man stapplar in i nästa rad och njuter av varenda steg.

DIIV

Med DIIV gör Zachary Cole Smiths medvetna tillbakablickar till 90-talets shoegaze som My Bloody Valentine och Ride. På Deceiver rör texterna ständigt personliga ämnen om såväl Smiths egen beroendebakgrund som allvarliga miljöfrågor. Den absolut klarast lysande stjärnan på albumet strålar i form av Blankenship. En otåligt drivande låt med konfronterande text som tar upp just miljöförstöring och den dystra framtid världens barn har att möta på grund av industrimoguler som Don Blankenship. Dystert och fängslande.

Pikekyss 

I Pikekyss finner vi drömskt mjuk indie-pop med silkeslen sång av Alma Mathea och Helén Dawes. Med flinka fingrar värmer Helene Karlsen oss med härliga basgångar på Sykler Uten Hender, som är en fin och dynamisk låt som lätt fastnar i huvudet. Genomgående är det snärtiga gitarrer och raska hi-hats som för tempot fram och i sina mer energiska stunder för de tankarna till The Wombats och Bad Suns.

Författare:
Jonas Hallén, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This