LYSSNAT – VECKA 38

av | sep 18, 2020 | Artiklar, Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

Lola Kirke

Skådespelerskan och musikern Lola Kirke släpper en EP med covers på låtar av bland annat Irma Thomas och Gram Parson. EP:n är inspelad via det internetbaserade magasinet Aquarium Drunkard’s Lagniappe Sessions (vilket också är namnet på EP:n). En plattform där musiker får möjlighet att hylla sina inspirationskällor, i form av covers. Kirkes tolkningar är nakna, de är vackra och hennes röst gör sig perfekt till den här typen av låtar.

Hey Elbow

I dag släpper den suggestiva poptrion från Malmö sitt tredje album, We Three, och på albumet finner vi den dramatiska låten Layers. Ett sagolikt och svävande spår som byggs upp och sedan exploderar på fem minuter. Hey Elbow har här gått utanför alla ramar kring hur en låt ”bör” vara, och istället byggt en egen ram i form av låten Layers, och resultatet är rent av fängslande.

MICHELLE (feat. Arlo Parks)

Bandet MICHELLE har släppt en ny version av låten Sunrise, och har den här gången inkluderat det brittiska stjärnskottet Arlo Parks. Resultatet? En bättre version av en redan bra låt. Arlo Parks poetiska instick och mjuka röst, kombinerat med låten i sig gör detta till magi för öronen. De mjuka syntharna påminner mycket om ingen mindre än Noname. Jag hoppas på fler samarbeten mellan dessa i framtiden.

Franska Trion

”En dålig dag är också bra, man lär sig vad man inte alls vill ha.” Det är nog bara Franska Trion som kan spotta ut sig en sådan banal rad och det bara är helt logiskt, och dessutom, vackert. På låten En dålig dag är också bra gör Franska Trion det de gör bäst: lågmäld musik om mänskligt lidande. Med en muntert ljudande låt, ett spontant saxofon-solo och frontsångarens Matti Ollikainen säregna röst visar Franska Trion att de fortfarande håller måttet.

Molchat Doma

Belarusiska post-punkbandet Molchat Doma släppte i tisdags den mörka synth-poplåten Не смешно/Ne Smeshno, vilket ( i alla fall enligt Google Translate) översätts i sin enkelhet till ”Not funny”. Låten är ett smakprov på det album som enligt planerna ska släppas senare i höst, och det låter mycket lovande. Dystra synthar harmoniskt spelade över trummaskinens ihärdiga beats, inspirerat av rysk 80-talsrock. Intressant? Ja, och även fantastiskt bra.

Författare:
Alva Bergland, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This