LYSSNAT – VECKA 38

av | sep 20, 2019 | Läsvärt, Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

Simon Alexander

Simon Alexander har hållit en oerhörd kvalité i alla sina släpp hittills. Från mäktiga indie anthems som Won’t Be Found till stillsamma Hollow Wine Grove. Nya singeln Move Steady faller in under den första kategorin och inger en avslappnad men storslagen känsla av frihet och hopp. Och vi har en hel EP av samma koncentrerade kvalité av den här sorten att se fram emot senare i år.

Emilia Mårtensson 

På singeln Weariest River sjunger Emilia Mårtensson med en röst och text som för med sig ett oerhört tröstande lugn. Detta, ihop med minimalistisk produktion som väger varenda ljud på guldvåg, ger en tyngdlös känsla. Hennes ambienta jazz är såväl innerlig som väluttänkt och den 4 november släpps albumet LOREDANA, som lär visa upp all hennes utveckling sedan den första fullängdaren från 2014.

HELGA 

HELGA är inte rädd för toner som dissonant skär sig mot varandra. Här finns ångestfyllt mörker, drömsk skönhet och sagolik mystik. Det kan beskrivas som om Tool, Cult of Luna och Chelsea Wolfe gav sig på att spela nordiska folkvisor. Det hon först bjöd på i augusti, den nära sex minuter långa singeln Mörker, gav en oerhörd mersmak så nya EP:n The Autumn Lament som släpps idag är perfekt för att svepa in sig i det stundande höstmörkret med.

Portico Quartet 

Denna kvartett frambesvärjer med även med detta släpp emotionell elektrojazz som får huret på huden att resa sig. De verkar i minimalismens tecken, med steeldrum, saxofon och komplext trumspel till en bakgrund av ambienta, ständigt fluktuerande, elektroniska landskap. Som om Nils Frahms elektroniska verk möter en Bendik Giske i fullband och ett drömskt The Comet Is Coming. Den 4 oktober kommer albumet Memory Streams för att ta dig iväg på en resa du inte vill missa.

 

Tamino

Många fick nog lika mycket rysningar som jag när de för första gången fick höra den belgisk-egyptisk-libanesiske artisten Taminos högt svävande falsett under NPRs Tiny Music Desk-konsert i juli. I nya Crocodile tar allvarsamma och kusliga melodier ett litet steg bakåt och dess släpiga innerlighet för tankarna till Broken Social Scene och Aqualung medan itarrens slappa rytm bygger upp till ett magiskt, varmt reverbdränkt crescendo.

Författare:
Jonas Hallén, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This