LYSSNAT – VECKA 37

av | sep 13, 2019 | Läsvärt, Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

[ingenting]

10 år sedan Punkdrömmar, är nu Stockholmsgruppen [ingenting] tillbaka med den nästkommande hitsingeln, Månblod. Denna sång har så mycket mer än bara en vacker melodi, man har aktivt jobbat med att uppmärksamma personliga psykiska problem angående bland annat missbruk och bipolaritet. Kompet reflekterar den starka, tillbakablickande texten genom en nostalgisk melodi med stor influens av vad vi kan generellt kan kalla svensk pop. Det är detta som gör Månblod gripande, tanken att text och musik går hand i hand.

PIKES

Synthen har återvänt! Åtminstone enligt Christoffer Ling, eller såsom musikvärlden känner till honom: Pikes. Han började skriva och producera musik under 2018, och har nu kommit med ännu en EP vid namnet People In Cars. Musiken är extremt dynamisk och har ett genomgående tema av fusion mellan olika musikstilar. Förutom Pikes intresse av lagrade sångstämmor, har han också en återkommande instrumentering av en trumpet stämma som påminner något om Vangelis Blade Runner. People In Cars är en underbar, och intressant EP som drar inspiration från tidigare legender, samtidigt som den är nytänkande och experimenterande. Ett perfekt exempel på musik som gör att framtiden ser ljus ut.

DRIFTER

Drifter har med låten Never Let Me Go lyckats skapa soundtracket till det som ofta hörs under den sista scenen i en 80-tals film. Den där låten som får en att fälla en glädjetår. 80-tals temat sträcker sig genom hela EP:n Mirage som för med sig den nostalgiska känslan av musik som påminner om en tid vi inte längre befinner oss i. Dock finns det något helt underbart i det.

BELLA BOO

Den svenska DJ:n och producenten Bella Boo är här med ännu en dans-banger som får dig att längta tillbaka. Lo-fi house låten Can’t Leave You Like This är bara början på vad det kommande albumet har att erbjuda. Bella Boo släppte i fjol sin debut EP och jobbar nu vidare med att erbjuda Sverige med mer dansmusik. Sätt på låten, slut dina ögon och bara dansa.

VERONICA MAGGIO

Man tackar aldrig nej till en Veronica Maggio-ballad, speciellt inte hennes nya singel Fiender är tråkigt. Redan under de första 10 sekunderna är det självklart att låten kommer att vara bra. Det är något filmiskt med den, stråkinstrumenten som sätter scenen och cello stämman som rytmisk bas. Till och med omslaget, Hallå?! Nästa Audrey Hepburn? Det låter fortfarande som samma gamla Maggan, men hon har definitivt något nytt på gång. Det ska bli kul att se vad hon har att erbjuda här näst.

Författare:
Ellen Ban Spaak, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This