LYSSNAT – VECKA 36

av | sep 6, 2019 | Läsvärt, Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

LAVA LA RUE

Det Londonbaserade konst- och musikkollektivet NiNE8 kan för tillfället vara det mest intressanta inom Storbritanniens undergroundscen, med visionen att lyfta fram lokala talanger har det lilla kompisgänget nu utvecklats till ett imponerande nätverk av kreatörer. Gruppens grundare heter Lava La Rue och i väntan på hennes kommande mixtape har hon gett oss ett smakprov i form av TLSL (Stitches). Detta är alternativ hip-hop med en uppiggande knyck, Lavas tillbakalutade flow och budskap om positivitet skapar en riktigt härlig sinnesstämning – en känsla som förstärks markant av låtens musikvideo.

HAVE A NICE LIFE

Detta kan vara en av de mest efterlängtade musikaliska händelserna i vår samtid. Bandet som uppnådde kultstatus med debutalbumet Deathconsciousness har efter fem års tystnad släppt singeln Sea of Worry som agerar titelspår på den kommande plattan. Deras kännetecknande lo-fi sound som kom till genom en hårddiskkrasch och ett ofrivilligt användande av lågkvalitativa inspelningar är inte längre lika prevalent. Men sörj ej, den råa skönheten finns fortfarande där. Att döma av denna låt har i alla fall post-punken tagit ett tydligt steg framåt och det är med knapert tålamod som vi inväntar albumsläppet den åttonde november.

FOUR TET

Bakom Four Tet står Kieran Hebden – ett praktexempel på det musikaliska geniet vi alla önskar att vi var. Han är en sanslöst flitig, kreativ och skicklig producent med multipla sidoprojekt, ofta med kryptiska namn som består av binärkod eller spridda symboler från världen över. Nyligen släppte han sin EP Anna Painting som utformades för att komplettera målningar av Anna Liber Lewis. Resultat blev två fängslande microhouse-spår och plumpt sagt, ett typiskt stycke ambient. Fokusera på de mindre detaljerna i ljudbilden för maximal uppskattning.

BRASSTRACKS & KYLE DION 

Brasstracks består av Ivan Jackson och Conor Rayne, de är inte det vanligaste namnet i folkmun men sedan de började spela tillsammans 2014 har de åstadkommit stora ting från skuggorna. På bara fem år kan de redan skryta om att ha producerat musik åt artister som Chance The Rapper, Anderson .Paak och GoldLink. Näst på tur var Kyle Dion, som annars rör sig bland den mer sensuella delen av neo-soul. Samarbetet mellan dessa parter döptes till Professional, känslan de producerar tillsammans är, i brist på bättre ord otroligt svängig. Lyssna bara på den, den går inte att ogilla.

TROPICAL FUCK STORM

Bandnamnet, musiken, albumomslagen – allt är lite udda, det får en att tänka till och jag tror att det är precis vad de vill. Med ett mantra som “Vi gör konstig musik för folk som är trötta på samma gamla skit” är det lätt att avvisa dem som inget mer än ytterligare en pretentiös klyscha, det vore dock ett stort misstag för den som uppriktigt faktiskt är trött på samma gamla skit. Det är något speciellt med Australiens export av sinnesvidgande musik och Braindrops är definitivt en värdig tronföljare till debutplattan A Laughing Death in Meatspace som kvickt etablerades som ett av fjolårets bästa album. Du som gillar art punk, experimentell rock och oljud ska absolut inte missa denna pärla.

Författare:
Jacob Starkenberg, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This