LYSSNAT – VECKA 32

av | Aug 11, 2017 | Lyssnat, Ny musik

Vilka nyligen släppta remixer är bättre än originalet? Veckans Lyssnat utforskar hur ofta omtolkningar förbättrar en låt.

Fontän & Red Axes

Sveriges bästa band just nu, Fontän, släppte en fantastisk skiva för en bit av en tid sedan. Sen Sen No Sen var varken det spår ifrån albumet jag trodde skulle bli, eller helst ville höra, remixat. Jag hade hellre valt någon av mega-hittarna Bardo eller Greven att låta den israeliska dansduon Red Axes gå lös på (Bardo har förvisso remixats av Mythologen). Red Axes är två grabbar som vet hur man ser nonchalant ball ut i solbrillor, som också vet hur man spakar om fin göteborgsk kraut till mjukhård electro.

Bättre än originalet? Absolut inte, ingen gör Fontän bättre än Fontän. Slutresultatet är dock ändå mer än tillfredställande.

 

Jamiroquai & Solomun

Jay Kay, mannen som hela världen misstar för Jamiroquai, har skaffat en ny mössa, en slags hjälm som lyser. Jamiroquai, som i själva verket är ett band och inte en enskild person, har låtit flera producenter remixa den senaste singeln Superfresh. Bland andra har den, på Ibiza ökände, Luxemburg-födde DJ:n Solomun tagit sig an spåret från 90-talshjältarnas nya skiva Automaton.

Bättre än originalet? Ja, faktiskt. Jamiroquai har inte varit superfräsha sedan Jay Kay tappade sina dansmoves, och Solomun tar fram det hårda ur en annars rätt meningslös låt.

Iggy Pop & The Prodigy

Varför The Prodigy bestämt sig för att remixa Iggy Pops klassiker Lust For Life, det kan jag inte svara på. Det är ett oväntat och underhållande steg, som troligtvis tas för att visa tacksamhet mot idolen. Punkens gudfader och de som kallades för 90-talets punkare möts någonstans mitt i electrogröten.

Bättre än originalet? Icke, men remixen är bättre än man kan tänka sig, speciellt det dubbiga outrot.

Moby & BMotion

Elektroprinsen och reklamgeniet Moby är kanske inte lika enorm idag som han var i början av det här milleniet, men än så länge lika bra på det han gör. Han utvecklar också sitt arbete, så han inte står på samma plats för länge. Här remixar Wales-bördiga producenten BMotion Mobys A Simple Love, och ironiskt nog låter det mer som The Prodigy än The Prodigys remix av Iggy Pop.

Bättre än originalet? Det beror på dina preferenser. Gillar du skoldiskomusik?

Motörhead & David Bowie

Det här spåret är ingen remix, och borde därför lämnas utanför den här listan, men jag smyger in en gammal hederlig cover (den ultimata remixen) ändå. Motörheads tolkning av Bowies Heroes har ofta spelats live och ska inte misstas för bandets egna spår med samma namn, som kom ut 2008 på albumet Motörizer. Denna cover ges alltså ut efter Lemmys död. För att hylla honom eller för att mjölka bandnamnet?

Bättre än originalet? Nej. Inte det minsta.

Författare:
Filip Lindström, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This