LYSSNAT – VECKA 25

av | jun 22, 2018 | Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

Estrons

Brittiska alt-rockgruppen Estrons vinner månadens tävling i hur många downstrokes på gitarren som hinns med under drygt två och en halv minut. Med senaste singeln Lilac för de tankarna till en mer opolerad lillasyster till Royal Republic, vilket inte kan vara annat än positivt. Det är en krutdunk av energi som fullkomligt exploderar i hörlurarna och som lyckas hålla sig lagom dyna-miska, sin rockkomprimerade produktion till trots.

Donny McCaslin

Saxofonisten som förgyllde David Bowies album Blackstar har släppt What About the Body, den första singeln från sitt kommande album. Den här rykande elektro-art-rocken för helt klart tan-karna till hans bands arbete med Bowie, om än något mer radiovänligt och mindre domedags-doftande. Han får även förstärkning av välskriven samtidskommenterande aktuell text och sång av Ryan Dahle. Förutom att det kommer senare i år, finns det för tillfället lite information om det kommande albumet men det lär helt klart bli en utomordentligt experimentell fest.

Totally Enormous Extinct Dinosaurs

Med sin nya singel Leave a Light On rör sig brittiske Orlando Higginbottom, mannen bakom Totally Enormous Extinct Dinosaurs, mot en musikalisk inriktning som mer för tankarna till James Blakes melodier och Glass Animals känslouttryck än sina tidigare strikt elektropoppiga alster. Enkla pianoackord och fin stämsång står i kontrast till blommande, kraftfulla synthar, båda underbara ackompanjemang till Higginbottoms vädjande, ledsamma textrader.

The Beths

På tydlig Nya Zeeländsk dialekt får vi den andra trånande singeln Happy Unhappy, tagen från indie-rockkvartettens efterlängtade debutalbum Future Me Hates Me som släpps i augusti. Kanske är det den likande dialekten, men sångerskan Elizabeth Stokes narrativa och torrt komiska textförfattande för tankarna till Courtney Barnett. Låten behandlar den frustrerande ambivalensen som kommer med att älska eller vara kär i någon, ständigt med glimten i ögat.

The Bongo Club

Frenetiskt världsturnerande Boråsbandet The Bongo Club har släppt en ny singel från sitt andra album Anybody Have a Lighter från tidigare i år. Låten vid namn What You Want Us To Be är enligt dem själva bland de mest melodiska de skrivit hittills. Precis som sin allra tidigaste musik har de vårdat sitt starkt Arctic Monkeys-influerade sound, ett sound The Bongo Club med åren gjort till sitt eget och kommer till klart uttryck här. Den tillhörande musikvideon får en att inte vilja annat än att hoppa sig svettig i publiken.

Författare:
Jonas Hallén, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This