LYSSNAT – VECKA 24

av | jun 14, 2019 | Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

DUMB

Efter ett drygt års tid sedan skivbolagsdebuten på Mint Records är den Vancouverbaserade art punk-kvartetten Dumb aktuella med sitt tredje album Club Nites. Tillsammans med akter som Shame, The Garden och FONTAINES D.C. rider de på vågen av den mer lekfulla och mjuka alternativ-punken som på senare tid fått ett tydligt uppsving. Det är inte lätt att peka ut en favorit på denna charmiga platta men Submission får ta hederspriset för att ha fångat in mig från första början.

Brandt Brauer Frick

Berlinveteranerna firar 10 år tillsammans med släppet av Echo. Med en gemensam bakgrund inom klassisk musik producerar de något som sträcker sig från cinematisk filmmusik till akustisk techno, att sätta en etikett på detta är ingen simpel uppgift. Som tur är har de redan gjort det själva, de vill kalla det för emotionell bodymusik. Jag kan inte gissa hur många som blev klokare av det svaret, men det jag vet är att denna musik gör sig lika bra för dans som för avslappnade dagar hemma. De har avvisat den typiskt mörka Berlinsestetiken och erbjuder oss istället något naturligt. Attityden skriker “Berghain, släng dig i väggen”.

PIXX

Hannah Rodgers är aktuell med sitt andra album Small Mercies, en samling av låtar som känns som det kompletta indiepaketet. Varje spår bjuder på någon ny överraskning men ändå kan jag inte hindra mig från att lägga märke till vissa delar som lika gärna kunde ha varit skrivna av en viss etablerad artist. Det skiftar fram och tillbaka mellan Blood Orange, St. Vincent, Tame Impala och Of Montreal men trots detta bidrar det inte till något negativt, istället fattar jag mer tycke för skivan ju mer jag lyssnar på den. Tveka inte en sekund om denna kombination låter som något för dig, och missa inte för världen det tredje spåret Disgrace.

STEF CHURA

Stef Churas Midnight är 100% felfri indierock, jag kan inte föreställa mig att någon kan ogilla detta. Utan musikaliska floskler och med en klassisk uppsättning av gitarr, bas och trummor visar hon upp resultatet av ett samarbete där alla inblandade har lämnat ett lika tydligt avtryck. Det är nämligen Car Seat Headrests Will Toledo som har producerat albumet, något som är svårt att undgå om du är familjär med deras musik. Bland de 12 låtarna, varav en Billy Idol-cover är det Scream och Method Man som får ta hem priset som personliga favoriter.

BRENN.

Den norska mysduon brenn. släppte nyligen singeln Keen, ännu en gång har de lyckats med att skapa en trallvänlig och melodiös låt om oklar kärlek. Edvard och Rémy fortsätter att balansera på den perfekta gränsen där radiovänlig pop möter småskitig rock och jag ser verkligen fram emot att följa dem i framtiden. De hyllades stort under showcasefestivalen by:Larm och i slutet av månaden har de en spelning på Roskilde inbokad, allt fler börjar få upp ögonen för dessa charmörer och att påstå att de en dag kommer vara ett stort namn inom den växande norska musikscenen känns inte särskilt riskfyllt.

Författare:
Jacob Starkenberg, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This