LYSSNAT – VECKA 24

av | Jun 16, 2017 | Lyssnat, Ny musik

PJ Harvey och Ramy Essam

På PJ Harveys senaste album The Hope Six Demolition Project irriterade jag mig en smula på den känsla av tonsatt resedagbok som låtarna utstrålade. Nya singeln The Camp lyckas däremot komma närmare verkligheten den skildrar – ett läger för syriska flyktingbarn i Bekaadalen, Libanon. Harvey fortsätter skriva ur åskådarperspektiv, men Ramy Essams medverkan ger låten en djupare relevans. Gripande och angeläget.

Mikko Joensuu

Albumet Amen 3 är den tredje och avslutande delen i Mikko Joensuus genomgående vackert utförda projekt – att tonsätta den tio år långa process under vilken han gått från frireligiös till att gradvis avstå sin tro på Gud. Att Joensuu inspireras av country och har jämförts med musiker som Lee Hazlewood och Leonard Cohen blir tydligt i I Dream About A Miracle, där både ackord och röstens intonation kunde ha tillhört Cohen själv i högform.

Alvvays

Minns ni Alvvays hyllade debutalbum från 2014? Nu kommer äntligen ett nytt livstecken i form av singeln In Undertow. Trots ämnet (uppbrott ur ett förhållande, inte det ljusaste av teman) är det är fortfarande drömskt och soligt, och bra så. Inte riktigt en Archie, Marry Me, men nästan.

Bedouine

One Of These Days är den tredje singeln inför singer/songwriter Bedouines kommande debutalbum. Azniv Korkeijan rör sig makligt i väl avvägda harmonier och undviker allt vad countryklyshor heter. En av sommarens vackraste refränger, varsågoda!

 

The War On Drugs

Om Bruce Springsteen och Belle and Sebastian slagit sina kloka huvuden (och instrument) ihop hade resultatet antagligen låtit väldigt mycket som The War On Drugs nya singel Holding On. Följaktligen sparas det inte på studsigt beat, gulliga gitarrslingor och en så munter stämning att jag hade irriterat ihjäl mig om låten bara inte varit så himla bra.

Författare:
Daniella Lillhannus, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This