LYSSNAT – VECKA 22

av | maj 29, 2020 | Artiklar, Läsvärt, Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

PALE HONEY

”There’s a sickness in me”, sjunger Tuva Lodmarks släpigt och nonchalant. Killer scene är en arg och stökig singel från dysterpop-duons kommande album. En låt fulltankad av attityd i sin minimalistiska prakt, som behandlar okontrollerbara känslor och ensamhet. Vid det här laget är Pale Honeys tillbakalutade approach ett välbekant succékoncept.

LES BIG BYRD

Jag blir alltid fnissig när Stockholmskvartetten Les Big Byrd släpper nytt. Roofied Angels är den första låten sedan albumet Iran Iraq IKEA, förutom den instrumentala sjutumssingeln Snö-Golem. Men det nya släppet har tyvärr inte samma pang på rödbetan-sound som bandets tidigare repertoar. Med det sagt, bjuder singeln på sju minuter av fuzzstorm och Les Big Byrd innehar fortfarande rollen som den nya vågen av svensk psykrock.

LUNE

Ett mjukt, pulserande beat och svala glittriga arpeggiosynthar skimrar som virvlande snö i bakgrunden. Så beskrivs konstprojektet Lunes spår Where Do Love Go, med en melodi som etsar sig fast likt ett jordgubbstuggummi. Mainstream-stämpeln sedan röstinsatsen på Adrian Lux monsterhit Teenage Crime är borttvättad. Men den vibrerande, karaktäristiska rösten finns kvar.

ALICE BOMAN

Alice Boman har släppt avskalade, intima versioner av låtarna från debutalbumet Dream on. I tisdags kom den tredje och sista piano-versionen. Kanske den mest hänförande. Heart on Fire (Piano Version) är en mäktig och kollektiv akustisk rysning. En smärtsamt relaterbar skildring av obesvarad kärlek, utan klyschig trivialisering.

FORGÉT MEJ

Det hypnotiska soundet i Not Alone är bekant. Nostalgiskt på något vis. En pampig Azerbadjansk smörballad i Eurovision Song Contest möter Infinite Mass klassiker Teardrop. På ett bra sätt. I crescendot infinner sig en känsla av lugn och samhörighet, titeln till trots.

Författare:
Matilda Rånge, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This