LYSSNAT – VECKA 20

av | maj 17, 2019 | Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

Iris Gold 

Det är ingen överdrift att säga att min första reaktion till Iris Golds nya låt var just ”wow”. Här har vi en modern disco pop-dänga som det är omöjligt att inte digga huvudet till. Iris Gold växte upp i Köpenhamns Christiania och lyssnade sig mätt på vad som verkar vara hela 60- och 70- talets musikaliska kostcirkel. Detta blandat med 80-talets hip hop som hon sedan laddat med modern melodisk elektropop. Det är en stilblandning som landar rakt i kroppen och får den i gungning. Det ska bli riktigt härligt att se vad hon kan erbjuda i albumform med sommarens debut Planet Cool.

 

Fieh

Det här intressanta norska bandet på åtta huvuden är snälla nog att ge oss underbart lekfull och smart hybrid av jazz och funk. Vi får en tvåspårig singel med Flower, ett somrigt feelgoodspår i low volume funk-anda, på ”A-sidan”. På den andra finner vi en mer melankolisk soulådra med minimalistiskt arrangemang. Båda blir bara bättre och bättre för varje lyssning och får en påhejjare för nya konstellationer i det här genreregistret som jag att tråna efter deras kommande Sverige-spelningar i oktober.

Holly Herndon

Dr. Holly Herndon är en musikskapare som är djupt driven av att utveckla nyskapande musik. Jag säger utveckla, för innovativ teknik är en väsentlig aspekt av hennes skapandeprocess. Influenser som förrförra sekelskiftets traditionella shape note-sånger står i svindlande kontrast till samarbeten med sin egenutvecklade ”AI-bebis” Spawn. Med PROTO skapar Herndon collage av överraskande kombinationer av musikaliska element, utan att vara så sterilt elektronisk som en skulle kunna tro.

Askjell

Bergen-producenten som jobbat med norska stjärnskott som AURORA och Sigrid gjorde ett magiskt och fängslande framträdande på årets by:Larm. Sedan dess har han gett oss ett första inspelat smakprov under eget namn. Nu får vi ett till i form av en officiell release av To Be Loved, som av en gammal Twitter-post att döma från början verkar varit en låt tänkt till AURORA. Hursomhelst är det en förtrollande vacker neoklassisk historia som känns som en simfärd från ett dovt djup upp till ytan.

Go Go Berlin

Efter en låtskrivarpaus bytte den danska rockkvartetten Go Go Berlin kontinent och kom tillbaka från Kalifornien med ett desperat trånande kraftpaket till låt. Likt ett mindre experimentellt Muse nästlar sig elektronisk pop in i alternativ rock och bränner in refrängmelodier i hjärnan på oss. För att stimulera synnerven får vi också ett mörkt och rökigt laserspel som speglar låtens synthiga ljudbild och långa, kalla reverbsvansar. I augusti får vi album nummer tre.

 

Författare:
Jonas Hallén, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This