LYSSNAT – VECKA 17

av | apr 27, 2018 | Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

Shout Out Louds

2017 släppte Shout Out Louds fem singlar och ett 12-spårs album och jag fastnade inte för en enda låt. Jag saknade hur de lät på debutskivan och kanske främst uppföljaren Our ill wills, frågan är om en skiva någonsin börjat bättre än just introt till Tonight I have to leave it? Koskällan är för mig obesegrad. Så. Efter förra årets släpp var jag måttligt när Shout Out Louds släppte den nya singeln In New Europe. Men så fel jag hade. Detta är exakt vad jag ville höra redan förra året. Det är drömskt och lite morbidt, melodiöst som bara den men samtidigt dovt. Närmst för In New Europe tankarna till den numer klassiska Time left for love, vars text jag heller aldrig riktigt förstått, men som genom sitt nedslag mitt i en pågående historia fångar in en. Nya singeln känns som en låt som bara väntar på att sommaren ska komma med nätter, olagliga bad och dans inpå småtimmarna.

 

The Greeting Committee ­

Fyrmannabandet The Greeting Commiteee har fortfarande inte släppt en fullängdare, de har ett par singlar och någon EP, senast en från 2017 med titeln Meeting people is easy – tills de häromdagen släppte senaste singeln 17, vill säga. Signade sedan 2015 till Harvest Records känns det dock inte orimligt att det snart kommer ett helt album, och fantastiskt vore väl det, då deras tidigare verk har varit av genomgående hög kvalitet. Inte minst 17, som har ett något mjukare sound än tidigare låtar, och som introducerar härligheter och indiepopfriare som handklapp. Detta är den typ av musik som blir soundtrack till filmer av Juno-slag, vilket ju på ett vis är högsta betyg. Förhoppningsvis blir The Greeting Committee inte allt för influerade av Jukebox The Ghost, som de just nu turnerar med och som har ett betydligt kommersiellare uttryck, utan kommer hem och gör ett helt album i ton med 17.

The Scrags

Indiepunkrockbandet The Scrags släppte nyss sitt andra album Anything, och det börjar taktfast och hetsigt med låten Metadrone. Tankarna förs till tidig 00-tals rock som Bad Cash Quartet, första Mando Diao-skivan och Ceasars, men också mer klassisk rock som Television och lite av det rymdiga soundet Suicide ofta hade tycks ha sipprat in i vissa av låtarna. Inom sin egen skiva är kanske Invasion trooper passande nog just den låt som mest särskiljer sig med sin extra råa ton, men överlag är det ett sammanhållet sound på den 12-låtar långa skivan. Sedan förra albumet, den självbetitlade debuten, hörs en tydlig utveckling också, där de tidigare lät som att det var stökigt garagigt för sakens skull har bandet nu raffinerats och det låter mer välproducerat och gemontänkt – utan att det låter konstlat eller ”försöka för mycket”.

La Luz 

Amerikanska kvinnokvarteten La Luz har sitt tredje album på ingång och släppte just tredje singeln därifrån – The Creature. Så väl titeln som estetiken för tankarna till 60-talet och pulpfilmer, vilket går hand i hand med ljudbilden de bygger upp. La Luz nya singel låter som ljuv garage rock i slow mo. Med vibrerande orglar, baktakt och drömlik sång i perfekt harmoni har The Creature allt en fängslande singel ska ha, och väcker längtan efter såväl fullängdaren, som kommer i maj, och deras Sverigespelning som blir i höst.

Norra reviret

När en hör Norra revirets nya singel Sista gången känns det helt omöjligt att de bara släppt tre låtar totalt innan. Detta låter som ett så självklart band i så väl text och ton att de borde ha ett flertal skivor bakom sig. Visserligen kommer bandmedlemmarna ur musikmeckat Norrlands mylla, och visserligen verkade sångerskan Janinne Sandströms Oja i Könsförrädaren, men ändå, det låter så självklart och färdigt. Texten är fantastiskt, men när den gör ett uppehåll för att låta en gitarrslinga och trumma ta plats 1.22 in i låten är det precis lite bra. Fortsätter det på samma vis kan det inte bli annat än fantastiskt.

Författare:
Clara Kron, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This