LYSSNAT – VECKA 11

av | mar 16, 2018 | Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

Honungsvägen 

Den första singeln från Honungsvägen – Istid – var fantastisk. Vad annat kunde en vänta från en Umeågrupp bestående av medlemmar från tillexempel såväl Säkert! som Isolation Years och Invasionen. Snudd på ett halvår senare släpper de nu Kalla mig för satan och sångerskan Christina Karlssons röst ges större utrymme. Det västerbottniska tar plats i så väl text som dialekt, och i kombination bandmedlemmarnas bakgrunder och med första singeln i åtanke så finns det nog inget album jag så hett längtar efter 2018 som Honungsvägens första skiva.

High Sunn

Handklappstaktfast börjar San Fransisco High Sunns senaste singel Dedication och en anar tidigt vad syftet med låten är. Vilket snabbt också snabbt bekräftas av refrängen: ”so I made this song for you to sing along”. Med lite ylande, schyssta cymbaler och ett abrupt slut så har den allt en vill ha av en indielåt en fredag natt klockan två.

Gustaf Ljunggren/Emil de Waal

Tänk er om Oskar Schönning, Björn Olsson och Slagsmålsklubben fick barn ihop, som lät som en symfoni av de herrarna. Så låter det när danskverksamma Gustaf Ljunggren och Emil de Waal släpper ett självbetitlat album ihop. Låtarna är instrumentala men ändå väldigt illustrerande, med enkla låtnamn som för fantasin i rätt riktning. Det är trumstarkt och med elektroniska undertoner, med oväntade vändningar på jazzvis utan att vara typisk jazz. Ett perfekt album att ha som soundtrack under vinterns sista suck innan det är dags för fågelkvitter.

Hästpojken 

Fem år efter senaste albumet En magisk tanke släpper duon Hästpojken nytt igen. Först ut denna omgång singeln Råttans år, snyggt förpackad i rosa, medan fullängdaren en kan beställa är glatt gul. Estetiskt sett är det något av ett stilbrott mot deras tidigare släpp, men musiken är som en förväntar sig.  Råttans år handlar om ett liv som tycks förändrats men ändå är ”samma liv, det är bara tidsfördriven som förändrats”. Melodierna påminner om sådant från tidigare skivor, även om ljudbilden är lite glättigare än den hårda gitarren på tillexempel hiten Shane MacGowan. Huruvida samtliga tio låtar ska hålla samma uttryck som Råttans år, eller om det mörknar, ska bli spännande att höra.

 

Eels 

Ännu ett inbitet band som kommer med nytt maerial efter flera års väntan, i detta fall fyra, är Eels som i april släpper sitt nya album The Deconstruction. Singeln Premonition, som betyder varsel, låter så som en önskar att en Eels-låt ska låta – stort ljud, nästan lite ekande med mycket rymd och sällan feel good. Som vanligt är Eels texter lite makabra, mycket målande och kärleksbeskrivningarna är oftast inte långt borta, och så inte heller här.

Författare:
Clara Kron, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This