LYSSNAT – VECKA 1

av | jan 5, 2018 | Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

ShitKid 

Jag älskar den bilden av hur det är att träffa någon som ShitKid porträtterar på ett fantastiskt punkiga sätt som doftar romantik – en kombination som är oväntad samtidigt så perfekt. Yooouuu är en stort kliv framåt i den musikaliska resa som hon har etablerat och visar på den eviga strävan efter att utvecklas som hon har visat på gång på gång, släpp efter släpp. Yooouuu kommer från den kommande EP:n This Is It som släpps under januari. Efter hyllningarna som sköljde över ShitKids senaste släpp Fish som släpptes tidigare i år finns det ingen tvekan om att det kommande album kan bli det som får ShitKid att få det stora genombrottet – vilket hon förtjänar.

 

L’Imperatice 

De franska favoriterna L’Imperatice släpper sitt debutalbum den 2 mars som kommer gå under namnet Matahari som lika gärna kan vara en vinkning till danserskan Margaretha Zelle vars alias var Mata Hari under den tid hon var verksam eller referera till den malaysiska beteckningen för solen. Men nog om namnet, för de som väntar lika spänt som jag på debutalbumet är den helt instrumentella låten Là Haut en hint om vad som komma skall. Là Haut drar in oss i ett groovy universum, med en meditativ puls som följer genom hela spåret. Det är avslappnat så det förslår, men inte på ett slött sätt, istället känns spåret som en inkörsport till de (förhoppningsvis) tyngre spåren albumet lär erbjuda.

Dream Wife 

Inför releasen av deras kommande album har Dream Wife släppt en lite mer polerad version av den tidigare släppa singeln Hey Heartbreaker. Den nya versionen tar inte bort det råa sound som vi har fått höra och älskat tidigare utan är snarare ett komplement till det otroligt unika sound som Dream Wife redan har etablerat. Med deras kaxiga framtoning tillsammans med den ironiska titeln på låten presenterar de ett koncept som känns fräsch och unikt i en tid där topplistorna liknar varandra.   

MGMT 

MGMT har släppt ännu en singel från det kommande albumet Little Dark Age. Vid första lyssning kändes det inte som att Hand It Over passade in i den mängd låtar som MGMT har släppt genom tiderna samtidigt som den passar perfekt. Det är en betydligt mer avskalad produktion som de presenterar och den melankoliska texten som Hand It Over innehåller gör detta till att ens tankar förs till band som Tame Impala. Om en jämför med riktigt tidiga släpp som Kids, är detta en tecken på en utvecklingskurva som pekar mot en mer psykadeliskt sound vilket passar dem perfekt.     

Japanese Breakfast

När Japanese Breakfast tolkar California Dreaming blir låten något alldeles extra. Det första som möter en är syntmagi och tillsammans med Michelle Zauners röst vaggas vi som lyssnar in i en melankolisk stämning. Allt detta bryts av med ett oväntat beat som vänder hela låten. Det är så snyggt gjort och så outförsägbart att en mest sitter smått förundrad resten av låten. Lyssna så får du se!

 

Författare:
Emma Isberg, Skribent
Amanda Båmstedt, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This