Luke Elliot: ”Det här är någonting helt annat”

av | feb 9, 2020 | Artiklar, Intervjuer

All on Board är hans första singel till det nya albumet The Big Wind. Vi passade på att ringa Luke Elliot precis efter inspelningen av musikvideon i Palm Springs för att prata om hans nya sound och den långa väntan fram till albumet.

Den amerikanske storytellern Luke Elliot är aktuell igen med sin nya singel All on Board. Denna gång är det mörkare och mer mystiskt än på debutalbumet Dressed for the Occasion. När han svarar i telefonen står han i ett soligt Los Angeles och har precis avslutat inspelningen av videon till singeln.

– Vi var i Palm Springs och åkte till Bombay Beach vid Salton Sea. Platserna vi filmade på var helt otroligt vackra och jag arbetade med en underbar regissör, Alex Herron. Jag vill inte avslöja för mycket om videon men jag kan berätta att den är rolig på ett mörkt sätt.

Det har gått nästan fyra år sedan debutalbumet, och ett otåligt arbete med att få uppföljaren färdig. All on Board är det första smakprovet från det kommande albumet The Big Wind. Den mörka känslan på singeln ska enligt Luke representera albumet på ett bra sätt.

– Det här är ett mycket mer personligt album. Det känns mer samlat och sammanhängande än tidigare. Trots det skrevs de flesta låtarna över en längre tid än senast. Det fanns olika versioner och idéer under hela den tiden, och hade det bara varit upp till mig så hade den nog släppts ett år efter den förra.

”Skivan har fått ett medvetet sound
under den här tiden.”

Problemet har främst legat i att bestämma vilket skivbolag de skulle arbeta med. Men trots problemen tycker Luke att det har varit en bra möjlighet att utvecklas och ta tillvara på tiden.

– Skivan har fått ett medvetet sound under den här tiden. Mitt första album var en riktigt bra debut och jag är väldigt stolt över det, men det här är någonting helt annat. Det här är ett mycket mer färdigt verk.

– Det har varit mycket väntande och det gör något med dig psykologiskt. Du blir distraherad av den ekonomiska biten och kan lätt glömma varför du egentligen gör det du gör.

Och det märks verkligen att något har hänt från debuten. Det är ett helt nytt ljudlandskap som möter lyssnaren nu. Det känns råare och nästan lite film noir samtidigt som tankarna lätt går till ikoner som Tom Waits och Nick Cave. Luke berättar att han nu bara ska fokusera på sitt skrivande och den kommande nordiska turnén.

– Jag tror att artister verkligen kan fastna i tankarna om hur de ser ut, vad de gör och hur andra upplever dem. De blir helt förstörda av det. De kommer inte klara av pressen till slut. Det handlar för mycket om dem och deras utseende helt plötsligt, och det är farligt. Musik är egentligen en gåva vi ger som nästan inte alls handlar om artisten. Men du kan lätt fastna i att allt handlar om dig.

Författare:
Erik Magnusson, Skribent

Fotografi:
Marius Haugan

Pin It on Pinterest

Share This