Little Simz: ”Bara få ur dig ord. Det hjälper.”

av | maj 13, 2019 | Framsida Startslider, Intervjuer

Little Simz är en mångsidig artist och oerhört skarpsinnig låtskrivare. Med Popmanis Jonas Hallén pratar hon om vad som format senaste skivan, hur hon vill att hennes musik ska påverka och att musiken inte behöver komma först.

I sin lyrik berättar Little Simz personliga historier och ger sitt perspektiv på världen och samhället omkring henne, alltid med koppling till sina egna upplevelser. Det hela serveras på fat av varierande musikalisk tradition, allt från funk och punk till jazz och soulig pop.

Sedan sina första inspelade rader som 10-åring har Little Simz turnerat med GORILLAZ och Anderson .Paak och fått gott om hyllningar från artistkollegor som Kendrick Lamar och sin egen idol Lauryn Hill. Simbi Ajikawo är en boll i rullning som inte ger några tecken på att stanna av.

På senaste skivan GREY Area tar hon ytterligare ett steg in i sig själv. Hon öppnar upp om sin hantering av depression, självtvivel och förlorade vänner. Det är också ett album som handlar om att växa upp, någonting som skivans titel refererar till.

– Det kändes bara som att det var där jag var: i en gråzon. Att det var ett album om att växa upp. Jag tog ett steg in i mig själv som vuxen människa och personen jag ville vara. Det kändes passande.

Little Simz säger också att GREY Area i grunden handlar om personlig utveckling.

– Jag berättar mer min berättelse och hur jag känner om saker. Jag är mer öppen och ärlig.

Även om hon är en karismatisk, energirik och flitig liveartist säger hon, mest uttryckligt i Therapy, att hon är introvert. Det är lätt att föreställa sig utmaningarna med att kombinera det med att vara en artist i rampljuset där en visar upp sina inre tankar i det offentliga.

– Men det skapar mer frihet. Medan jag skriver texterna tänker jag inte att “den här personen kommer att höra det”. Jag skriver bara för att få det ur mig. Det är inte förrän efteråt jag tänker på att andra kommer att höra det. Det är bara jag som dokumenterar vad som händer i mitt liv. Jag kan titta tillbaka och tänka “jag tog mig igenom det där, det där och det där”. Så det är mer för personliga anledningar än någonting annat.

Ӏven om du inte vill prata med folk
så kan du skriva ner saker.”

Hon säger att det som artist är lugnt att inte lyckas direkt eller vara bekväm med att öppna upp sig i sina texter så fort en börjar skriva. Att som artist och låtskrivare uttrycka sina känslor behöver inte vara att uttrycka dem som musik i första hand.

– Det är en process. Bara försök att få ut dina tankar så mycket som möjligt, även om du inte vill prata med folk så kan du skriva ner saker. Fortsätt att uttrycka dig. Det kan vara vad som helst, det behöver inte ens vara musik, det behöver inte rimma. Bara få ur dig ord. Det hjälper.

Simbi pratar om att rollen som artist innebär att hon kan påverka hur andra mår. Att det finns specifika låtar eller skivor som är så viktiga för henne, och att hon har som mål med sin musik att andra ska finna samma mening i hennes musik. Det är inte antalet streams eller andra sifferfixerade milstolpar som driver henne.

– Jag vet känslorna musiken ger mig. Hur det matar min själ och hur det försätter mig i olika sinnestillstånd. Så att som artist kunna ge det till någon annan är en välsignelse. Om jag kan få någon att tänka på någonting på ett annat sätt, få dem på bra humör eller säga något som de kan relatera till. Om de kan se att jag gått igenom någonting som de går igenom så kan de känna sig mindre ensamma. Det är viktigt för mig.

”Jag har aldrig sett mig själv som en artist som är bunden till ett visst sound.”

GREY Area är, som den mesta av hennes musik, ett album där lyriken och berättelserna står i centrum. När det kommer till ljudbilden är det mycket som står ut från tidigare släpp. Förutom en tydligt grundläggande kärlek för neo-soul och stundvisa uppvisningar av sina rötter i grime, säger hon att jazz och funk har fått ta större plats på nya plattan. Det är också svårt att undgå de något mer punkiga inriktningen på låtar som Boss och Offence.

Hon poängterar hur viktigt det är för hennes utveckling som artist och musiker att vara öppen för annorlunda influenser.

– Om jag börjat lyssna på punk-rock så blir det naturligt en del av musiken jag skapar. Jag har aldrig sett mig själv som en artist som är bunden till ett visst sound. Jag kan utmana mig själv och jobba utanför ramarna lite och experimentera. Det var det som gav upphov till någonting magiskt. Jag visste inte att det här albumet skulle låta såhär, jag bara utmanade mig själv.

Näst på tur är att fortsätta jobbet med att översätta albumet till ett liv på scenen. I och med att albumet i större utsträckning än tidigare skapats i bandsättning ser hon det inte som någon större utmaning.

– Jag har alltid velat göra ett livealbum, så det var inte konstigt för mig att träda in i det utrymmet. Jag var redan på väg in i det utrymmet mentalt så när det kom till att göra den här skivan så kändes det rätt. Det här albumet behöver mycket mer för att låta bra live. Det är en del grejer vi gör för att det ska kännas speciellt och bli en show, men när det kommer till musiken är allt redan där.

GREY Area finns ute nu på Little Simz eget skivbolag Age 101. Den 5 oktober återvänder hon till Sverige och Debaser Strand i Stockholm.

 

Författare:
Jonas Hallén, Skribent

Fotografi:
Emil Daniel

Pin It on Pinterest

Share This