Hur uppkom skräcklitteraturen? Vilka stora verk hör till genren? Och vem skrev egentligen boken om Dracula? Popmanis litteraturredaktion ger dig här en liten överblick om skräcklitteraturens historia och om vilka romaner du borde läsa.

Skräcklitteratur är en genre som har funnits så länge som människor har skapat muntlig och skriftlig litteratur. Den moderna, gotiska romanen (gothic novel) kom dock på det sena 1700-talet och blev en startpunkt för den övernaturliga skräckberättelsen. I stora drag avser genren att skrämma, oroa eller förskräcka läsaren.

Edgar Allan Poe.

Edgar Allan Poe.

Den gotiska romanen fick under slutet av 1700-talet sitt namn med författaren Horace Walpoles och hans The Castle of Otranto: A Gothic Story (1764) där han inspirerats av en suggestiv serie italienska etsningar. Namnet ”gotisk roman” betyder inte att miljön alltid måste vara medeltida, men handlingen utspelas gärna i förfallna slott med mörka och skrämmande gångar. En tidig skräckroman som fortfarande är lika aktuell är Mary Wollstonecraft Shelleys Frankenstein (1818). Under den senare delen av 1800-talet blommade skräcklitteraturen upp pånytt med bland annat den amerikanska författaren Edgar Allan Poe (1809-1849), som med sina skräckromantiska noveller och dikter blev en av de stora inspiratörerna inom skräckromantiken. Många viktorianska romaner hade också kända skräckscener som till exempel R.L. Stevensons Dr Jekyll och Mr Hyde (1886) och Bram Stokers Dracula (1897), där antagonisten Greve Dracula sedan har gestaltats i en mängd rad olika filmer. I Sverige var författaren Selma Lagerlöf under den här tiden en känd och framgångsrik spökhistorieberättare.

Skräcknoveller av HP Lovecraft utgivna på Vertigo förlag. Foto: Press.

Skräcknoveller av HP Lovecraft utgivna på Vertigo förlag. Foto: Press.

Skräcknoveller i tidskrifter blev populära in på början an 1900-talet där författaren H.P. Lovecraft (1890–1937) var en av dem som var stilbildande. Lovecraft skrev ett 60-tal noveller och tre kortromaner där han influerades av bland annat Edgar Allan Poe. Lovecraft hämtade också stor inspiration från idén att livet är obegripligt för människans förstånd och att universum i grund och botten är främmande. Några av hans kända verk är Vansinnets berg (1936), Gengångaren (1941) och Sökandet efter det drömda Kadath (1943) men hans noveller har också givits ut i olika samlade upplagor.

Många skräcklitterära verk filmatiserades och fick stor publikframgång in på mitten och senare delen av 1900-talet, däribland Exorcisten (1971) av William Peter Blatty och Rosemarys baby (1967) av Ira Levin.

The Shining av Stephen King. Foto: Press.

The Shining av Stephen King. Foto: Press.

Någon som inspirerats av H.P. Lovecraft och nu är bland de mest stilbildande och ledande skräckförfattarna är Stephen King. En av hans mest kända roman är The Shining (1977), vilket blev hans stora internationella genombrott och ligger också till grund för Stanley Kubricks klassiska skräckfilm The Shining (1980) med Jack Nicholson i huvudrollen.

Skräcklitteraturen har också förgrenat sig i olika undergrupper, exempel på dessa är ”splatter” med inriktning på våld, psykologisk skräck och vampyr- och varulvsberättelser. Även thrillergenren har under senare år utvecklats mot skräckberättelser där en av de första betydande var Psycho (1959) av Robert Block, vilken filmatiserades av Hitchcock året efter.

Låt den rätte komma in. Foto: Press.

Låt den rätte komma in. Foto: Press.

Från Sverige känner vi i modern tid igen författaren och skräckmästaren John Ajvide Lindqvist, främst för sin debutroman Låt den rätte komma in (2004). Romanen handlar om skräck i svensk förortsmiljö, om kärlek, hämnd och vampyrer och filmatiserades 2008.

 

Pin It on Pinterest

Share This