Linn Koch-Emmery: ”Jobbet i studion gör mig rastlös”

av | nov 26, 2017 | Intervjuer

Linn Koch-Emmery debuterade med singeln Come Back förra året och i år släpptes debut-EP:n Boys. Nu är hon aktuell med en turné som support till Johnossi och Popmani fick en pratstund med henne om allt från hur det är att bli jämförd med andra artister till varför EP:n egentligen heter Boys.

Din EP Boys släpptes den 20 oktober, kan du berätta om inspirationen bakom den?
–  Jag har nog alltid velat göra en egen grej och det föll sig naturligt när mitt gamla band splittrades. Jag flyttade från Norrköping och skrev ett gäng nya låtar vilket resulterade i det första utkastet till Boys.

Hur kommer det sig att den heter just Boys?
– Den handlar om det! När jag växte upp och lyssnade på indie-rock var låtarna för det mesta skrivna ur ett manligt perspektiv och handlade om någon tjej de sett på tunnelbanan. Nu sjunger jag om de killarna istället!

Hur har arbetet med EP:n sett ut?
– Vi spelade in grunderna till fem låtar och fyra av dem blev EP:n. Den femte låten var min singel Come Back. Detta var några år sedan och det har tagit mycket tid att bestämma hur, när och var EP:n ska släppas. Jag tycker nog det är roligast att skriva låtarna. Det är kul att se hur de blir när de spelas in på riktigt men själva jobbet i studion gör mig rätt rastlös. Någonstans där när man hör en gitarrslinga för hundrade gången börjar man alltid ifrågasätta sig själv och det man håller på med!

Det är din första EP, kändes det som att den var tvungen att bli perfekt?
– Jag känner kanske inte att saker behöver vara perfekta men låtarna måste idémässigt vara där jag vill att de ska vara. Jag brukar alltid tänka att jag vill kunna lyssna på dem om fem år; när jag går hem på kvällen, åker buss eller spelar dem live. Då vill jag känna samma sak som när jag skrev dem hemma på mitt rum. Grundkänslan måste finnas kvar.

Har du någon favoritlåt på Boys?
– Under the Sun känns väldigt jag. Jag vill också peta in Little Feels, det kändes fint att ha med den på EP:n. Den har något som inte riktigt fått plats i singlarna.

Du har jämförts med storheter som Joan Jett, Courtney Barnett och The Strokes. Hur känns det?
– Det känns kul då jag har lyssnat på alla tre men mer eller mindre. Jag lyssnat på mycket annat också som sällan nämns och som kanske inte lyser igenom lika starkt i soundet. Det var någon som nämnde Courtney Barnett i en recension när Come Back först släpptes och sen dess har jämförelserna med The Strokes och Barnett satt sig. Men hon skriver väldigt bra musik så det är alltid sjukt smickrande!

Om du får välja själv, finns det någon artist som du skulle vilja bli jämförd med?
– Det var svårt, det finns så himla mycket bra. Det känns som att jag ofta nämner Evan Dando från bandet The Lemonheads men han är fantastisk.

Hur ser framtiden ut?
– Jag supportar Johnossi på deras europaturné nu i december samt på deras gig på Pustervik i Göteborg 29 november. Sedan ska vi spela in video för ett spår från Boys under vintern och när jag kommer hem från turnén ska jag jobba vidare på nästa EP. Det ska bli jättekul.

Författare:
Emma Isberg, Skribent

Fotograg:
Nikos Plegas

Pin It on Pinterest

Share This