Initiativtagaren Anna Hansen. Foto: Fanny Holmquist

Initiativtagaren Anna Hansen.
Foto: Fanny Holmquist

Under fyra kvällar fyllda av konst, musik och kamp, kommer festivalen Les Femmes S’en Mêlent att äga rum i Göteborg. Popmani har pratat med initiativtagaren Anna Hansen inför kvällens premiär.

Skriv ner datumet 21 mars 2014, på en post-it lapp, i kalendern eller telefonen, det är nämligen en dag att minnas. Det är datumet då den franska festivalen Les Femmes S’en Mêlent för första gången besöker Göteborg och Stora Teatern, för att sträva efter jämställdhet i musikbranschen.
Anna Hansen, personen bakom det här initiativet, kom på idén att ta konceptet till Göteborg under en sökrunda framför datorskärmen.
– Plötsligt hittade jag festivalen av en slump och tänkte ”hur kan jag ha missat det här?”. Så jag kontaktade personerna bakom den franska upplagan och frågade om de ville ta festivalen till Sverige, och de blev ju väldigt peppade, berättar hon.
Les Femmes S’en Mêlent är en festival som kämpar för kvinnors lika villkor i den nu mansdominerade musikbranschen, som passande nog är en av Annas hjärtefrågor.
– Jämställdhetsfrågan är det jag vill jobba med, så det här är helt perfekt för mig, säger hon och fortsätter:
– Det finns alltid en rädsla att den konstnärliga kvalitén ska påverkas om det är kvinnor som står för konsten. Jag vill visa att det inte är så.

Hon är noga med att förklara att festivalen inte är separatistisk och att även män är involverade.
– Vi måste alla tillsammans mötas och förstå att vi behöver gå vidare mot något bättre.

En kombination av konst och musik
Den svenska konsertserien kommer att äga rum vid fyra tillfällen i Göteborg under året, till skillnad från den franska flerdagars-festivalen. Det här för att nå ut med konceptet till så många som möjligt, förklarar Anna.
– Att sprida ut det på fyra gånger gör det lättare för människor att bekanta sig med projektet och ha fler chanser att komma dit och upptäcka vad det är.

”Det finns en kamp bakom, även om vi ska dansa tillsammans”

Vid varje tillfälle kommer besökarna att få chansen att se ett nationellt och ett internationellt band inta festivalens scen. Inför premiären har turen kommit till Hey Elbow och New York-baserade Color War.
Anna berättar att banden är som skattgömmor, pärlor som hon vill lyfta fram.
– Jag vet att det finns risker med mina bokningar, det är ju trots allt band som aldrig har spelat i den här staden förr. Men de är fantastiska så jag hoppas att folk vill komma dit och uppleva dem för första gången med oss.

Foto: Fanny Holmquist

Foto: Fanny Holmquist

Under en timme kommer ingen mindre än Jenny Wilson att stå för vad Anna beskriver som ”ett intensivt DJ-set”, och under resterande kvällen befinner sig Malin Nordström bakom skivspelarna. Anna förklarar att Les Femmes S’en Mêlent Gothenburg handlar lika mycket om konst som musik, och att det vid varje tillfälle kommer att finnas konstnärer på plats. Under premiärkvällen kommer besökarna att få uppleva installationer skapade av artisten Xenia Kriisin och konstnären Robert Ek, med ljussättning av Isabelle Oldenqvist.
– Xenia kan inte göra något halvdant, hon är så driftig och engagerad. Och med det fina samarbetet råder det inga tvivel om att det kommer att bli hur bra som helst.

Så skriv ner datumet och befinn dig på Stora Teatern ikväll, för visst vill du vara med när historia görs?

Klockan 20 drar premiären igång på Stora Teatern. Har du inte möjlighet att ta dig dit? Den 6/6 återvänder Les Femmes S’en Mêlent till Göteborg.

Pin It on Pinterest

Share This