Lennart Hellsing, skaparen av Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Bagare Bengtsson och många andra, har gått bort. En av barnlitteraturens största och en av Sveriges mest folkkära författare har därmed gått ur tiden.

Foto: Thron Ullberg

Foto: Thron Ullberg

Lennart Hellsing debuterade som författare år 1945 när han gav ut diktsamlingen Akvarium. Samma år gav han också ut sin första barnbok Katten blåser i silverhorn. Det var barnböcker som Lennart Hellsing kom att bli mest känd för. Som skapare av karaktärer som Krakel Spektakel, Kusin Vitamin och Bagare Bengtsson har Lennart Hellsing haft en given plats i många barns bokhyllor.

Lennart Hellsing har skrivit över hundra böcker för barn och unga och översatt och tolkat nästan lika många. Med rim, rytmik, poetiskt språk och lekfullhet har Hellsing gjort ett oförglömligt intryck på den svenska litteraturen.

Om man vill ändra på samhället så måste man börja med barnen. För ­sedan är det kört, på något vis. Allt ­måste börja med barnen, annars blir det ingen ordning på den här världen, sa Lennart Hellsing själv i en intervju med Aftonbladet tidigare i år om hur det kom sig att han ägnade sig åt just barnlitteratur.

Lennart Hellsing var år 1967 initiativtagare till Svenska barnboksinstitutet (SBI) som bildades för att främja forskning  och dokumentation kring barnlitteratur.

”Strax efter midnatt somnade Lennart stilla in i sitt hem i centrala Stockholm, omgiven av sina närmaste. Han blev 96 år gammal. In i det sista var han en samlande kraft för sin stora familj och spred värme och trygghet omkring sig. Han lämnar ett stort tomrum efter sig” skriver Lennart Hellsings familj i ett uttalande.

Lennart Hellsing har betytt otroligt mycket för svensk barnlitteratur, för generationer av barn och för Rabén & Sjögren förstås. En författare vars verk länge varit legendariska och är utantillkunskap för många, många i alla åldrar. Hellsing var en mästare på att använda ord på ett oförutsägbart, lekfullt och smittande sätt, i såväl rytmiska verser och poesi som i prosatexter. Dessutom en konstnär med stark känsla för bildens betydelse i barnlitteraturen som gjorde oväntade val av illustratörer till flera av sina verk och en musiker vars samarbete med kompositörer skapade en oförglömlig visskatt för små och stora barn, säger Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren om Lennart Hellsing.

Lennart Hellsing blev 96 år gammal.

hellsing1 hellsing2 hellsing3 hellsing4

Pin It on Pinterest

Share This