Låttexter för att fira världspoesidagen

av | mar 21, 2019 | Artiklar, Läsvärt

Idag är det världspoesidagen och det uppmärksammar vi genom att fokusera lite extra mycket på just text. Popmanis Emma Thimgren listar sina favoritlåttexter.

Amy Winehouse – Love is a Losing game

Ingen har väl varit så bra på rimmande låttexter som Amy var. Det här är en sån där text där exakt varje rad säger något nytt och allt har en djupare mening eftersom den är fylld av metaforer och liknelser. Alla Amys texter funkar lika bra som poesi som de gör när man lyssnar på dem, men speciellt denna.

Bästa rader: One I wish I never played/Oh what a mess we made/And now the final frame/ Love is a losing game

Veronica Maggio – Bas gillar hörn

Maggios kanske minst kända låt men utan tvekan den bästa, som aldrig spelas på konserter. En försiktig och skör berättelse om en kärlekshistoria. Det är också en av hennes låttexter som inte är så uppenbar eller rakt på.

Bästa rader: Hoppas att någon ska ta med mig hem så att du börjar förstå/Att det kanske borde vara du och jag ändå

Säkert – Dansa, fastän

Hjärtskärande, bottenlös hopplöshet och euforisk dans. Historien utspelar sig på ett bröllop men huvudkaraktären har totalt tappat hoppet på kärlek och kan inte längre relatera till någon. En slags hyllning till hjärtekross.

Bästa rader: Jag gömde mina drömmar precis där din axel blir till hals

Lykke Li – Bad Woman

Nog för att Lykke Lis texter brukar vara sorgliga, men det här är något extra. Den starkaste låten på hennes senaste album och den låter som Stevie Nicks när hon var på sin peak. Ett bedjande sista försök att laga något bortom lagning.

Bästa rader: Just don’t go before I show you what’s behind all of my sorrow/What’s inside all of the bullets I throw

Markus Krunegård – Jag är en vampyr

Han får på något sätt plats med en hel roman i en låt, och ändå är det bara refrängen som verkar etsat fast sig i folks bakhuvuden. Det är synd att refrängen är så catchy för det har liksom gjort att resten hamnat i dunkel.

Bästa rader: Men din blick var mörk och märklig där du stod/På den trasiga mattan bredvid okända skor/Jag fatta allt och ingenting/Där stod ju du som alltid skulle va min

George Ezra – Did You Hear The Rain

Den här låten skiljer sig mycket från Ezras andra muntra och glättiga texter. Det är lite countryfeeling över den kryptiska, olycksbådande låten om att sälja sig själv till djävulen.

Bästa rader: Did I make you shake your knees/Did I make him spill his wine/Lord, I’m spreading like disease/Lord, I’m all up in your mind

Lorde – The Louvre

En av de skickligaste textförfattarna just nu. Lorde har ett sätt att skriva om kärlek som varken känns upprepande eller löjligt. Hon har ett nytt språk som får allt att låta nytt.

Bästa rader: I am your sweetheart psychopathic crush/Drink up your movements, still I can’t get enough/I overthink your punctuation use/Not my fault, just a thing that my mind do

Florence And The Machine – Kiss With A Fist

Den här låten är nu tio år gammal och väldigt annorlunda från bandets nuvarande textförfattande. Men den är definitivt bland de bästa. En vild kärlekshistoria berättad genom slagsmål.

Bästa rader: Blood sticks, sweat drips/Break the lock if it don’t fit/A kick in the teeth is good for some/A kiss with a fist is better than none

Arctic Monkeys – Do I Wanna Know

Det är lätt att missa texten under Alex Turners breda brittiska dialekt och rasande tempo, men mästare på att skriva texter är han ju. Han har en förmåga att beskriva vardagliga situationer på ett väldigt poetiskt sätt.

Bästa rader: So have you got the guts?/Been wondering if your heart’s still open/And if so, I wanna know what time it shuts

Lorentz – Allt från mig

Texten är ett förlåt till en tidigare partner. Det har bland annat spekulerats om den handlar om Little Jinder, Lorentz själv säger att den är påhittad. Oavsett så är det utan tvekan hans bästa text.

Bästa rader: Han verkar fett najs, men han är inte det här/Jag tror jag måste crasha ditt bröllop, tyvärr/Stå på dansgolvet, sjunga Nothing Compares/Nothing Compares 2 U

First Aid Kit – Fireworks

Låten handlar enligt de själva om hur förhoppningar, drömmar och förväntningar kan komma i vägen för ens liv. En lite simplare och mer avskalad text än deras andra. Den fångar längtan och besvikelse väldigt fint.

Bästa rader: Why do I do this to myself every time?/I know the way it ends before it’s even begun/I am the only one at the finish line

Kate Nash – Foundations

Nash hänger ut en ex-pojkvän i en väldigt fyndig och smart text. Låten handlar om att veta att man egentligen borde släppa taget om någon.

Bästa rader: You said I must eat so many lemons/Cause I am so bitter/I said ”I’d rather be with your friends mate/Cause they are much fitter”

Sälen – I Am Champagne

Bandet Sälen hann inte ens släppa en skiva tillsammans innan de splittrades, vilket är så oändligt synd eftersom deras texter är så himla skarpa. Deras snorkiga, sarkastiska ton och lek med ordspråk finns dock dokumenterat i de tiotal låtarna de hann släppa.

Bästa rader: You’re not in love you’re in trouble

Fiona Apple – Every Single Night

Så mörkt och ljuvligt berättande på en och samma gång. En snurrande inre monolog som Apple har med sig själv om hur hon borde vara.

Bästa rader: Then brother get back, ’cause my breast’s gonna bust open/The rib is the shell/And a heart is the yolk/And I just made a meal for us both to choke on

Hurula – Ont som jag

Att lyssna på Hurulas låttexter är som att något hamrar på insidan av tinningarna och sliter en itu. Det ligger en känsla bakom varenda ord.

Bästa rader: Det finns bara kvar ett brus där i mitt huvud/Där ditt namn en gång var/Jag bara lyssnar på dina ord ett tag/Allting ekar tomt, finns inget kvar

Författare:
Emma Thimgren, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This