Laser & Bas: ”Vi hade gjort ett album i promenadtakt”

av | Jun 9, 2017 | Intervjuer

Idag släpper Laser & bas sitt andra album i raden och vi fick oss ett snack med duon inför releasen. Det blev ett samtal om ett debutalbum i promenadtakt, vardgasrealism och en undran över hur liten Olles minimala studio egentligen är.

Idag släpper ni ert andra album, har processen sett annorlunda ut från skapandet av ert debutalbum?
– Vi brukar ge varandra läxor. Därefter ses vi en förmiddag i veckan för att prova idéer, för att sedan jobba vidare. Naturligtivs är ett samarbete något dynamiskt. Hur gör man varandra bättre? Hur kommer man nära det som är spännande? Hur väcker man nyfikenhet och lust? Men kaffet smakade likadant. Vi gillar det svart båda två.

Jag misstänker starkt att ni står för en av årets bästa albumtitlar med Historier om kärlek i okronologisk ordning, från det sexuella uppvaknandet till idag. När och hur uppkom den, tidigare har ni nämt att titlarna föds sist?
– Tackar! Titeln kom till sist. Där fanns så många låtar. Dessa låtar är tillsammans är ett album. En story där alla låtar lyfter varandra och gör helheten bättre.

Är albumet precis som titeln säger bitar om kärleken genom livet och har ni något speciell period med tillhörande låt som ni känner extra mycket för?
– Nej. Alla låtar är svinbra och viktiga för berättelsen. Alla tidsåldrar har sin grej man kan känna igen sig i.

Det dansanta tycks vara den röda tråden på den nya samlingen, hur kommer det sig?
– Det fattades något i setet när vi kom ut och spela efter första plattan. Vi hade gjort en grym platta. Men i promenadtakt. Och vi som ville komma ut och dansa och ha skoj. Fail. Men! Nu har vi gjort det möjligt!

Vad inkluderar den perfekta popfesten?
– Slattjakt.

På tal om popfest, så har det blivit en tradition för mig att lyssna på Laser & Bas på midsommar ute i skärgården. Kanske just för att er musik är just svenskspråkig och dansant på samma gång. Har det svenska språket alltid varit självklart att sjunga på?
– Nej. Men. När man känner: ehrm får man göra så här? då börjar det bli intressant. Jag har inte den fingertoppskänslan på engelska.

Vardagsrealismen är ju er grej, har ni några speciella situationer i vardagen som ni uppskattar extra mycket?
– Nej. Mitt liv är sällan särskilt kul, men det blir intressant när man hittar bilderna som sätter ord på saker.

Berätta om Olas minimala studio. Hur liten är den egentligen?
– Tänk dig en handikappstoalett.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This