KLASS II: ”Det känns som vi fortfarande är rätt sökande som band”

av | apr 12, 2018 | Intervjuer

Luxury-signade KLASS II gick direkt från sitt andra singelsläpp till releasen av ett debutalbum. Vi har passat på att ställa några frågor till bandet om processen bakom deras skapande.

Hur började egentligen historien om KLASS ll?
– Det hela startade med att Alex förra våren året tröttnade på att endast göra musik för döva öron hemma och började längta efter hela den där bandgrejen med allt vad det innebär. Första tanken var egentligen ett mycket mer poppigt band och ett väldigt mycket brötigare. Istället slogs dessa ihop till ett koncept och Alex övertalade sin brorsa att fortsätta att lära sig spela bas samt kontaktade Dennis och Göran som han spelat med tidigare. Emelie var en gammal klasskompis till Göran och kom in som den sista viktiga nyckeln.

Hur skulle ni vilja beskriva er musik för den som inte ännu presenterats för er musik?
– Någon slags indierock på svenska med tydliga shoegaze-influenser? Det känns som vi fortfarande är rätt sökande som band. Så får det i och för sig gärna fortsätta resten av bandets livstid då det ju är rätt trist att bara göra exakt samma grej i all evighet.

För inte så länge sedan släppte ni ert självbetitlade debutalbum, berätta mer om processen bakom den!
– Låtarna kom till under väldigt snabba och kompromisslösa förhållanden och spelades sedan in i olika replokaler samt hemma hos Alex. Trummorna på tre av låtarna spelades dock in i en riktig studio. Alex i bandet satt sedan hemma och mixade skivan som sedan masterades i Svenska Grammofonstudion. Ofta, eller ja, alltid görs en demo hemma hos Alex som ändå skall kunna representera slutresultatet på ett hyfsat sätt. Sedan repar vi låten. Sedan spelar vi in den (igen).

Har ni något spår som ni känner extra mycket för?
– Lite svårt att svara på då alla i bandet väl har sina egna favoriter vilka dessutom säkert skiftar med tiden. Alla låtarna har väl någonting annars hade vi nog inte velat ha med dom på skivan hehe. Men för att rekommendera spår åt lyssnarna: Om du är trött på dryga dudes – Ifred, om du är trött på starköl – 3,5, om du känner dig stressad – Samma Skit, Samma Slit, om du har slut på pengar – Dokumentär. Eller för att förenkla svaret: Alla är bäst!

Gick den fort att färdigställa och var det självklart att göra ett album direkt efter bara två singel releaser?
– Att det skulle bli ett album var klart över ett halvår innan första singeln släpptes. Vi i bandet hade först tänkt göra en EP men när Rasmus från Luxury dök upp så ville han släppa ett helt album, ett erbjudande man ju inte tackar nej till.

”Väldigt få ställen som spelar go gitarrmusik nu för tiden”

Vad står på planeringen för 2018?
– Vi har knappast supermycket inbokat men jobba fram nytt material och kanske släppa någonting nytt senare i år är väl målet. Förhoppningsvis få en massa roliga spelningar! Drömmen hade ju varit att få spela på någon skojig festival i sommar.

Vlket är det bästa ölhaket för grisig gitarrmusik i Göteborg?
– Väldigt få ställen som spelar go gitarrmusik överhuvudtaget nu för tiden? Får hoppas att det ändras snart annars får vi väl öppna den officiella KLASS II-baren – bara folköl och indierock från 90-talet.

Pin It on Pinterest

Share This