Värdiga nobelklänningar och en spexig sjöjungfrukreation var några av skapelserna i prinsessan Lilians garderob. För att markera vad som skulle ha varit prinsessans hundraårsdag öppnar utställningen ”Kläder för en prinsessa – The Lilian Look!” på Kungliga slottet.

Foto: Kungligaslotten.se

Foto: Kungligaslotten.se

Prinsessan Lilian hade ett stort intresse för kläder, men hon behövde också klä sig efter sin position i kungahuset. Bland de 30-tal plagg som visas i utställningen The Lilian Look! finns allt från representationsdräkter till privata festkläder som bars under hennes 30 år som svensk prinsessa.

För att vara dräkter tillhörande en kunglighet är prinsessan Lilians inte så iögonfallande. Fastän dräkterna har personliga och oväntade detaljer är de flesta stilrena och klassiska i enfärgade pasteller. Till och med klänningen från bröllopet med prins Bertil 1976 är till utseendet enkel i isblå sidentwill med en tillhörande fascinator istället för tiara.

Prinsessan Lilian klädde sig värdigt, utan att överglänsa drottningen. Det skulle inte vara för mycket som sticker ut och tar någon annans uppmärksamhet, säger Margareta Nisser-Dalman överintendent för Kungliga Husgerådskammaren.

Personlighet och siluett styrde dräkternas utseende mer än det rådande modet och eftersom Lilian höll sig till sin signaturstil kunde hon återanvända sina klänningar flera decennier senare. Till skillnad från dagens kungligheter, som gärna bär både märkeskläder och svensk design valde Lilian att få sina kläder ateljésydda av Elizabeth Wondrak, ett samarbete som började redan på 1950-talet.

Hon hade mycket att säga till om vad gäller designen. Skisserna som visas i utställningen är undertecknade av både Elizabeth Wondrak och prinsessan Lilian och skickades flera gånger över Atlanten för eventuella ändringar, säger Margareta Nisser-Dalman.

En större del av kläderna är uppsydda i Wondraks ateljé i London, men här finns även fransk prêt-à-porter och svensk design från Göran Alfredsson på Thalia. Även hattar och väskor ställs ut och min blick dras snabbt till en handväska från Anya Hindmarch med fotografitryck på prinsessan och golden retrievern Bingo. En av de mest minnesvärda dräkterna i utställningen är en sjöjungfrukreation som bars av prinsessan vid millennieskiftet, skapad av den japanske designern Yuki Torimaru, som också designade åt prinsessan Diana. Lilians position som ingift prinsessa må ha begränsat henne till att hålla sig i bakgrunden, men möjliggjorde också en humoristisk inställning till kläder, som få kungligheter kan bära upp.

Utställningen pågår från 29 augusti till 6 januari 2016 i Pelarsalen på Kungliga slottet

Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

 Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Pin It on Pinterest

Share This