Ken York är konst- och musikkollektivet från Göteborg som varje musikintresserad bör hålla ögonen på inom den närmsta framtiden. Vi ringde upp Adam Joleby från bandet för att prata om den kommande EP:n, hur en gör för att få musik att låta dyrt och om nyasfalterade och skatevänliga gator. Ken York

Hur kom Ken York till?
– Jag och Love Williamsson som jag har det här projektet tillsammans med, har spelat ihop i band sedan 2005 i olika konstellationer. När vi lade ned de andra grejerna som var fullband med en massa medlemmar kände vi att vi ville göra något själva. Det är enklare, för folk hade svårt med reptider, några fick barn och andra flyttade. Just låten Walking in my sleep är tre år gammal, men vi har inte vetat var vi ville tidigare. Vi har gjort en massa konstiga saker och vi känner att äntligen har hittat det vi vill göra nu, någon slags soul, pop med inslag av elektroniskt. Vi vet fortfarande inte vart vi är på väg eller vart vi vill. Det känns ganska fritt nu och som att vi kan göra precis vad vi känner för. Det hela känns mer som ett konstprojekt.

Vad har ni pysslat med innan? Har ni någon bakgrund inom musikvärlden?
– Vi hade Almedal ihop, men det är ingenting som har med det här att göra, det är helt ointressant. Vi vill göra något helt annat. Love har ett projekt som heter Orange Red,  som han har hållit på med skitlänge där jag spelar trummor också. Det är mer ett band band. Det finns en EP på Spotify som heter Ocean.

För ett litet tag sedan släppte ni singeln Walking in my sleep, berätta om hur den kom till?
– Den kom till på så sätt att vi skulle ha en svensexa för en kompis, nej det stämmer inte riktigt. Jag vet inte exakt hur den kom till. Vi satt mer eller mindre hemma och lekte fram den, vi spelade den dock på en svensexa när vi var klara med den. Texten kom till från att jag gick jättemycket i sömnen när jag var liten.

Om ett litet tag släpper ni även en EP. Berätta lite mer, när kommer den och hur låter det?
– Jag tror Walking in my sleep sticker ut lite mer än de andra fyra låtarna. Annars kommer låtarna vara mer som Blinds, men det blir fem låtar, vi spelar in sista låten idag. Vi har hållit på i ungefär tre år och gjort låtar och plockat lite vilka vi tycker passar bra ihop, tagit bort och gjort nytt för att få en röd tråd. Men det var först för tre månader sedan som vi började tänka på den som en EP. Först ska vi göra en video till Blinds och sen kommer EP:n, så eventuellt släpps den i sensommar.

Kommer ni fira EP släppet på något speciellt sätt?
– Vi har funderat lite grann på det, men vi har inte repat med det här projektet. Vi funderar på att ha en liten privatfest för att testa låtarna live. Hela det här projektet känns mer som ett test, vi vet inte vad det blir av det här. Men kommer det något som är roligt och känns bra så släpper vi det här. De låter ganska så flummigt som du kanske hör.

Vad är viktigt för er när ni skapar musik?
– Det viktigaste är nog att framförallt att båda är 100 procent nöjda och det är viktigt att det låter dyrt.

Hur uppnår en då det där dyra soundet?
– Det är det klassisk uttrycket less is more. Eller more is more. Nej men less is more för att man gör det ganska enkelt.

Vad gör ni när ni inte skapar musik utifrån less is more-principen?
– När vi har musiktorka i studion brukar vi åka skateboard. Det är nylaggd asfalt utanför studion det brukar rensa hjärnan.

Pin It on Pinterest

Share This