Katthem: “Vi är bara skamlöst riggade känslomänniskor”

av | sep 23, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

På fredag släpper Katthem sitt efterlängtade debutalbum Vackra Lögnerskor och Popmani har pratat med bandet om deras genrebrytande musik, Hannibal Lecter och nystarten av Katthem.

“Vi är verkligen redo för att visa skivan för världen”. Så beskriver Katthem känslan inför releasen av sitt debutalbum Vackra Lögnerskor. De berättar att de har arbetat hårt för att få fram många känslor på albumet.

– Det ryms mycket barnsligheter och humor på skivan, men den är också rätt mörk stundvis. Så vi tänker att den är lite som en emotionell berg-och dalbana. Man vill åka den men det är lite, lite läskigt.

Namnet Vackra Lögnerskor bottnar i bilden av den vackra, men svekfulla, kvinnan som ibland porträtteras inom populärkulturen och syftar på “Hora–madonna-komplexet” som beskriver fenomenet att vissa män har svårt att se kvinnor som sammansatta individer när det gäller deras sexualitet.

– Vi tänkte att det vore kul att göra en skiva utifrån hennes perspektiv! Det blev ett utrymme för oss att få vara otyglade och ofullkomliga.

Kvartetten har sedan starten 2015 hunnit släppa två EP:s och premieras för sin musik av såväl publiken som musikmedia. Att de landade i att de ville skapa ett album efter att ha producerat två EP:s och turnerat över hela landet, var ett naturligt steg framåt för bandet.

– Vi hade många låtar på lager och var sugna på att göra ett album av dem. Den största skillnaden jämfört med arbetet med våra EP:s är väl att vi arrangerat låtarna på albumet mer, utgått från teman och lagt ner mer tid. Samtidigt har vi lekt loss mer än någonsin i replokalen.

”Det känns ganska enkelt att skriva samhällskritiskt för det finns så mycket skit som vi människor håller på med.”

Katthem har byggt albumet kring faser som de som individer har gått igenom och berättar att låtarna handlar om sådant som de har tänkt på. Det samhällskritiska temat som omsluter albumet växte fram naturligt när de pusslade ihop bitarna av deras individuella upplevelser.

– Det känns nog ganska enkelt att skriva samhällskritiskt för det finns så mycket skit som vi människor håller på med. Vi är väl ett gäng cyniker, haha. Men vi är lite trötta på åsikter just nu så nästa skiva kanske består av enbart kärlekslåtar. Låten Gudskomplex på skivan
handlar lite om den grejen; att alla skyltar med sina åsikter och tävlar om vem som är godast.

Bandet berättar att de har lyssnat mycket på “gubbrock” under processen, men har också hittat influenser i artister och band som Makthaverskan, Ebba Grön, Lilla Lovis och Håkan Hellström. Men det var inte helt självklart hur albumet skulle låta från början.

– Soundet fick växa fram en låt i taget men från början var vi inspirerade av det nästan töntigt rockiga och western.

Ni är otroligt utlämnande på många låtar, hur skriver ni den typen av texter?
– Vi är bara skamlöst riggade känslomänniskor. Vi turas om att skriva och alla låttexter har en textförfattare förutom Hannibal Lecter som Josefin och Ella skrev tillsammans. Däremot behöver alla i bandet få feeling för låtarna om vi ska jobba vidare med dem så vi
brukar skicka röstmemos i vår gruppchatt på Facebook.

På tal om låten Hannibal Lecter. Varför valde egentligen bandet att skriva en låt om en av de mest omtalade karaktärerna under filmhistorien?

– Vi tänker att Hannibal Lecter är vansinnig men samtidigt uträknande och sofistikerad. Han är en riktigt kallblodig skurk, precis som jaget i vår låt.

Den 2 oktober ska Katthem fira releasen av albumet på Nomad i Stockholm tillsammans med bandet Spader Kung. Men efter det vill de göra åtminstone en spelning i Malmö och en i Göteborg.

– Sedan blir det en total nystart för bandet. Vi ska snacka ihop oss om vad vi är sugna på att göra härnäst.

Författare:
Redaktionen

Fotografi:
Greta María Ásgeirsdóttir

Pin It on Pinterest

Share This