Kassia Klein: “Det överskuggade våra egna separata projekt under en period”

av | sep 26, 2018 | Intervjuer

Kassia Klein består av Maja Gödicke och Kåre Vernby (Farväl Till Ungdomen) och i fredags släppte de sitt gemensamma debutalbum Death To All Things Pop. Vi har pratat med duon om hur allting började och hur det är att skapa musik tillsammans på distans.

Hur kom ni i kontakt med varandra?
Kåre: – Det började år 2014 med att jag skickade en låt till Maja och ville få till en duett. Först var hon positiv men det var alltid något som var i vägen och det blev aldrig gjort. I slutet av 2016 testade jag igen och skickade En vinternatt och då blev det av.

Maja: – Jag hade just fått barn och var uppe i den grejen när Kåre skickade låten Death To All Things Pop och så mycket kom emellan. En vinternatt hade bättre timing. Den var magisk vid första lyssningen och svår att motstå. Sedan dess har vi arbetat ihop.

Hur tog ni steget från att släppa enstaka låtar tillsammans till att sätta ihop ett helt album?
Kåre: – Vi började skriva och skicka låtar fram och tillbaka, och detta överskuggade våra egna separata projekt under en period.

Maja: – Jag tycker att det smög sig på – plötsligt hade vi typ över tio låtar som vi hade brevväxlat fram över www och ett par album i knäet.

”Det är lättare att tänka och uttrycka sig fritt när man slipper titta nån i ögonen.”

Hur var det att skapa ett album tillsammans utan att ses fysiskt?
Kåre: – Även om Maja är supertrevlig och jag gillar att hänga med henne så är det lättare att gå in i musiken helt när man är själv. Annars blir det ju lätt att man pratar om annat faktiskt.

Maja: – Det är lättare att tänka och uttrycka sig fritt när man slipper titta nån i ögonen också. Fråga random nättroll!

Hur processen gick till rent praktiskt?
Maja: – En typisk process var att någon av oss spelade in ett fragment på mobilen och skickade över till den andra. Sedan skickades den fram och tillbaka, många varv tills den var klar.

Berätta om Death To All Things Pop.
Maja: – Det var en lämplig titel på vårt första album ansåg jag, eftersom det var med den som vi kom i kontakt.

Kåre: – Låten handlar om hur det är hur det här att leva ett parallellt liv i popkulturens värld och att det i någon mening är futilt. Livet slutar ändå på samma sätt.

”Kassia Klein handlar ju om livets vackra och svåra.”

I november gör ni tre konserter på olika teaterscener i Sverige, vad kan vi se fram emot där och hur kommer det sig att det blev just på teatrar?
Maja: – Det är inspirerande med rymd, tycker jag, och passande för hur vi låter. Så måste vi få plats med horder av fans. Eftersom vi bara gör tre spelningar, varför inte. Kassia Klein handlar ju om livets vackra och svåra, och då måste det finnas gott om plats för visuals.

Kåre: – Det kommer att bli speciellt. Bandet består av jazztrummisen Julia Schabbauer, Henning Sernhede som kommer att lägga vackra ljudmattor med konstiga gitarrinstrument, Johannes Mattsson från Slowgold på bas och Jonas Abrahamsson som vanligtvis spelar i Vanligt Folk bland annat.

 

Författare:
Elin Strömberg, Skribent

Fotografi:
Olle Kirchmeier

Pin It on Pinterest

Share This