her-movie

Regi Spike Jonze Manus  Spike Jonze Medverkande  Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson

HER
Theodore är en medelåldersman och brevskrivare till yrket. Han får mycket beröm av sina kollegor för sina kärleksord och dikter men privat är han en enda röra. Sedan separationen från sin exfru har han haft det tufft och någon kärlek finns inte på agendan men den dag då han får ett nytt operativsystem, Samantha, förändras saker och ting. Samantha har nämligen ett medvetande och efter att de pratat och skrattat i otaliga timmar faller Theodore pladask för henne, trots att hon inte har någon kropp. Hur ska han kunna berätta detta för sina vänner?

I detta romantiska drama befinner vi oss i ett framtida Los Angeles där det är vanligare att prata via mobiler och datorer än öga mot öga. Theodore (Phoenix) är på väg att skiljas från Catherine (Mara) och hans liv är upp och ner men det som räddar honom är operativsystemet Samantha (röst av Scarlett Johansson). Trots den något deppiga känslan över filmen får den mig att känna glädje och värme och det beror helt och hållet på karaktären Theodore. Jag känner med honom och vill att han ska få vara lycklig. Phoenix gör dessutom ett utmärkt jobb med att gestalta honom. Han känns genuin och självsäker i sin roll och i mina ögon växer Phoenix som skådespelare för varje film han gör.

Till en början var jag dock lite skeptiskt inställd till det här annorlunda manuset men ju längre filmen gick, desto mer fick den mig att tänka efter. Den relation vi har till våra mobiltelefoner och datorer idag kommer förmodligen bara att bli värre och värre och att en framtid skulle kunna se ut såhär är inte alls omöjlig. Det är en skrämmande tanke att ha ett förhållande genom en telefon men som sagt, i en framtida värld är det faktiskt möjligt om vi fortsätter i den här takten. Min skepticism gick därför över i mängder av funderingar inför framtiden och hur tekniken kommer att forma oss. Kommer kärlek att se ut på det här sättet då?

Både manus och regi står Spike Jonze för, som tidigare är känd för bland annat I huvudet på John Malkovich. Han har lyckats bra med båda delar och det förvånar mig att han inte finns med bland de Oscarsnominerade för bästa regi. Han balanserar på en fin linje mellan realistiskt och orealistiskt och det tycker jag han gör ypperligt. Dessutom har han fått till en fin stämning genom hela filmen som får mig att gå ifrån biografen med en härlig känsla inombords.

Om man gillar romantiska draman, science fiction eller Spike Jonze borde man verkligen ge den här en chans. Eller nej, förresten, se den oavsett för den får dig verkligen att tänka efter på ett bra sätt! Efter 126 minuter kan jag bara konstatera att Her förtjänar varje nominering den har fått.

Pin It on Pinterest

Share This