I tredje delen av Popmanis serie om läsning skriver Caroline Bergström om läskramp. Att påbörja en roman utan att läsa klart, och om att skrolla igenom instagram ännu en gång. 

Processed with VSCO with f2 preset

Jag började läsa en bok härom dagen, eller ja det är faktiskt snart en vecka sedan. Och jag har inte läst klart den än. Inte så konstigt kanske ni tänker. Men jag har i skrivande stund tre-fyra böcker liggandes på mitt nattduksbord som skriker på mig att bli utlästa. Och jag vill, tro mig, men just nu går det bara inte.

Ni som skriver vet hur skrivkramp känns. Koncentrationen tryter och du ligger och scrollar Facebook-flödet upp, ned, och igen istället för att skriva de där orden som inte vill ta sig ned på tangenterna.

Jag tänker att jag kanske har läskramp. Jag börjar en roman, den är bra, men jag avslutar den inte. Och jag vet, det kan ses som ett brott att inte avsluta en roman. Jag älskar böcker, och har alltid gjort, men ändå så bryts koncentrationen mitt i läsningen och jag kommer inte vidare. Varför? Är den dåligt skriven? Nej, inte alls. Är den för lång? Nej, inte det heller. Varför är jag då fast?

Kanske är det allt annat som tar uppmärksamheten från meningarna mellan bokryggarna. Ni vet, allt annat en håller på med mellan allt det viktiga i vardagen. För visst är det skönt ibland att slumra till en Netflix-serie, samtidigt som en scrollar det oändliga Twitter-flödet. En stund i alla fall. För i slutändan gör det mig inte alls lika avslappnad som när en insuper en romanatmosfär, utan bara stressad och ofokuserad.

Egentligen bryr jag mig inte om kvadratformade bilder på utlandssemestrar eller dåliga måndagar i filtrerat ljus. Jag vill ha ett äventyr, en bladvändare som gör mig upprörd eller upplyft. Vart är du som ska ta mig med storm? Jag behöver dig nu.

Hur ska jag bota min läskramp? Kanske måste jag bara låsa in min mobiltelefon, dra ur nätverkskabeln, tända ett ljus (för det är ju ändå höst nu) och bara bestämma mig. Att läsa läsa läsa. Kanske släpper det då. Hoppas jag.

Pin It on Pinterest

Share This