Kallblod: ”Det är väldigt organiskt, oplanerat och improviserat”

av | dec 1, 2019 | Artiklar, Intervjuer

Bakom två fågelkranier hittar vi duon Kallblod som nu är aktuella med sin debut-EP SD-Hamn. Vi har pratat med bandet om deras balansgång mellan köksbänksrealism och fantasi och hur processen bakom samlingen sett ut. 

I fredags släppte ni er debut-EP SD-Hamn, hur känns det och vad har ni för förväntningar inför släppet?
– Allt är en process. Just nu kläcks det här ägget men glöm inte att det lades för länge, länge sen. På samma sätt har vi en massa andra ägg som ligger och ruvar och väntar på sin tur att kläckas. Vi har båda genomlevt lite för många besvikelser för att prata om direkta förväntningar, vi ser hellre mot framtiden.

Hur har processen bakom skapade sett ut och har Kallblod som projekt utvecklats något under det senaste året?
– Vi brukar sitta i vårt näste och känna in vilka energier som flödar just den dagen. Om vi känner något tar vi upp ett instrument och spelar eller nynnar en melodi. Det är väldigt organiskt, oplanerat och improviserat. Vi har utvecklats men åt vilket håll får ni se nästa år.

Ni har gått från att släppa musik på engelska till att nu släppa en hel EP på svenska. Hur kommer det sig?
– Vi skapar fortfarande musik på båda språken men svenskan har kommit mest naturligt den senaste tiden. Det går inte att nå den där köksbänksrealismen utan att sjunga på svenska. Vi letar ju efter den magiska blandningen av det intima och det sagolika.

”Vi vill berätta om alldagliga känslor, men gärna genom sagolika glasögon.”

Berätta om titeln och låten SD-Hamn.
– Någon trodde att vi syftade på Söderhamn, det kan jag dock dementera. SD-hamn är en småstad i Sverige där tiden står still på gott och ont. Där man inte ska sticka ut på fel sätt. Där vissa känner sig hemma och andra känner sig fångade. Där vissa lever sina liv och andra flyr från så snart dom kan.

Hur ser balansgången mellan köksbänksrealismen och fantasi ut i erat projekt?
– Vi är ganska vanliga fåglar med färgsprakande drömmar. Vi vill berätta om alldagliga känslor, men vi gör det gärna genom sagolika glasögon. Vissa saker blir lättare att ta till sig om dem inte tränger sig för nära inpå. Men det är en svår balansgång för oss. Det kan lätt bli för mycket av det ena eller det andra.

Var kombinationen av dessa något självklart eller är uttrycket som fågelkranier bara något som ni tagit fram för att sticka ut.
– Vi tar illa vid oss av antydan om att vi bär våra kranier för att få uppmärksamhet. Det är en del av oss vid det här laget. Vad är kungen utan sin krona? Ingenting. Vad är vi utan våra kranier? Ännu mindre.

Vad händer härnäst för Kallblod?
– Vi håller på att skapa musik för nästa generation fåglar som vi ska släppa nästa år. Vi ska även ut på vägarna och spela musik.

Författare:
Redaktionen

 

Pin It on Pinterest

Share This