Den 25-åriga Julia Jacklin har under året som gått hunnit släppa tre singlar och hennes musik kan beskrivas som en cocktail av genres med inslag från både folk, alternativ country, indie och rock. Häromveckan besökte australiensiskan Debaser för en spelning och vi passade på att ställa några frågor inför releasen av hennes debutalbum Don’t Let The Kids Win som släpps den 7 oktober.julia-jacklin-press-high

Du kommer verkligen att turnera en hel del den här hösten. Är det några speciella stopp som du ser extra mycket fram emot att stå på scen på?
– Jag ser fram emot att spela på Bowery Ballroom i New York och Coco i London. Mestadels för att när jag berättar för folk att jag ska spela där så säger alla ”that’s amazing”. Så nu vill jag upptäcka orsaken till varför alla säger så.

Tycker du om Wes Anderson? Estetiken i din musik påminner mig en del om honom.
– Jag tycker om honom, men om jag ska vara ärlig har jag aldrig haft honom som en del av min inspiration eller referens till estetiken. Men tack, det var verkligen en komplimang.

Du har släppt tre singlar under årets gång och blivit otroligt hyllad för hela bunten. Hur känns det?
– Det känns riktigt bra. Det känns skönt att veta att människor som inte är min familj eller vänner, lyssnar på låtarna och tycker om dem.

Jag har hört att många av dina låtar kom till av en slags frustration över saker som det inte talades om i din familj när du var yngre. Vill du berätta lite mer om det?
– Jag tror att många familjeproblem ofta uppkommer i brist på kommunikation. Eller kanske att en inte pratar om vissa saker för att de försöker skydda sina barn. Det är rätt frustrerande, men det är dock en väldigt bra anledning till att börja skriva låtar.

Jag läste att ditt debutalbum handlar om att fylla 24 år och att fråga sig själv vad en håller på med. Jag är själv i samma ålder och känner verkligen igen den känslan. Har du några tips för dem som är 24 år och inte kan göra de känslorna till musik?
– Jag skulle säga att jag inte vet. För alla är olika, men att inte lägga ner så mycket tid på det. Vill du åstadkomma eller lära dig något nytt, så gör det bara. Testa det ett par år och sedan kan du analysera det. Men spendera inte så mycket tid på att oroa dig om du är bra nog. Det är okej att vara 24 år och vara rätt kass på vissa saker. julia

Har du någon låt som du känner extra mycket för på ditt kommande album Don’t Let The Kids Win?
– Det är nog låten Motherland just nu. Den skulle egentligen inte vara med på skivan, för jag gillade den inte under inspelningstiden. Men jag tror nog bara att jag behövde lite tid ifrån den, för nu älskar jag den.

Jag läste att du blev inspirerad av Britneys Spears resa när du började ta musiklektioner som ung. Är hon fortfarande en inspirationskälla för dig, eller har nu någon ny som du vill dela med dig av?
– Jag skulle inte säga att hennes karriär har haft den typen av bana som jag önskar att min tar. Men hon var en av mina tidigare inspirationer och det är ofta den musiken som en lyssnar på som barn som tenderar att bli ganska viktiga för dig. Även om musiken du gör är helt annorlunda. Just nu är jag väldigt inspirerad av ett band som heter Big Thief från New York. Jag är ett stort fan av deras skiva som släpptes i år och jag fick spela med dem i Tyskland för ett par dagar sedan. De skriver verkligen fantastiska låtar.

Du är ju från Australien, har nu några tips på nya band därifrån som du skulle vilja dela med dig av?
– Ni borde lyssna på Georgia Mulligan, Emma Russak och Flowertruck.

Pin It on Pinterest

Share This