Filmen om John Hron har haft premiär och överallt i biograferna runt omkring Sverige berörs människor av hans öde. Vår filmredaktör Karin Brorson har sett filmen och menar att det kan vara årets viktigaste film. 

John Hron. Foto: johnhronfilm.com

John Hron. Foto: johnhronfilm.com

Man brukar ofta säga att något sådant här hemskt får aldrig mer hända igen. En del av mig tror det är omöjligt att människor kan vara kapabla till något liknande, men en annan del säger att det kommer att hända igen. Det som hände John Hron var inte första gången – och troligtvis inte sista.

Vi får följa John Hron, en 14-årig kille som har flickvän, tränar och tävlar i kanot. Han har hela livet framför sig. Men en dag i augusti år 1995 tar det slut. Ett gäng nazister, som han har haft konflikter med tidigare, bestämmer sig för att ge sig på honom. För att döda honom. John är inget hjälplöst offer. Han är orädd, modig och står upp för sig själv och sina vänner.

Det här är ingen Hollywoodfilm med oändlig budget. Snarare tvärtom. Jon Pettersson, som är regissör, manusförfattare och producent till filmen, hade svårt att få stöd för filmen. Många produktionsbolag som han hade varit i kontakt med tyckte filmen var för politisk, och vissa ville till och med skriva om manuset.

– De ville ändra på historien så man skulle tycka illa om John Hron och bra om rasisterna. Men det kunde jag inte gå med på, säger Jon Pettersson till SVT.

Jon Pettersson har gjort ett bra arbete med att försöka berätta John Hrons berättelse. Filmen varvas av scener där det knyter sig i magen till mer romantiska, normaliserade scener där man får följa John och hans flickvän.

Jag kommer från samma ställe som John. Jag har gått på samma gator. Jag var för ung för att minnas händelsen som skedde den där augustikvällen. Däremot minns jag att vid flertal gånger har människor vandaliserat Johns grav. Eller när ungdomar uttryckte sina nazistiska åsikter i en skola lite längre bort från Johns egna. Jag minns även valet 2014 när Sverigedemokraterna fick 9,1 % i kommunvalet och är det fjärde största parti där.

– Det här är en historia som aldrig får glömmas. Folk måste känna till att det här har hänt, särskilt i min generation, säger skådespelaren Casper Sand till SVT.

Folk måste veta vad som har hänt. För det får inte hända igen.

Vill ni veta mer om John Hron lyssna på P3 dokumentär

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This