Johan Glans – World Tour of Skandinavien

Videoproduktion Jon Rudberg Medverkande Johan Glans

Johan Glans, mannen även de som vanligtvis inte diggar svensk ståuppkomik anser är rolig, har följt upp sin världsturné av Skåne med att ta sig an grannländerna. Även Finland och Island, som Johan erkänner att han totalt glömde bort inte är en del av Skandinavien.

Upplägget känns självklart: Johan åker från land till land och driver med kultur- och språkskillnader. Det känns lagom tröttsamt när Johan kliver in på scen och börjar berätta om en dansk som under en show i Köpenhamn bad honom att tala tydligare. Jag fnissar, som jag ofta gör när någon anmärker danskas obegriplighet, även om jag har hört skämtet så många gånger tidigare.

Och så kan man väl egentligen summera hela föreställningen: Den har gjorts tidigare. För många gånger tidigare. Johan spelar säkert. Skämten är lånade eller känns bekanta. Till och med när han berättar personliga anekdoter är de antingen tråkigt berättade eller är inte särskilt intressanta. Det är sådana berättelser som man kanske skulle skratta åt två vänner emellan, men det känns inte som någonting tillräckligt fascinerande för att få utrymme på en ståuppscen.

Efter en falsk avslutning kliver Johan åter igen in på scen iklädd en Darth Vader-dräkt som ser ut att ha blivit hopsatt med delar han antagligen har köpt på Överskottsbolaget. Jag är väl medveten om vad som kommer. Jag försöker skrika ut i protest, men påminner mig själv om att allt är förinspelat.
– Nu tänker ni säkert ”ska han göra den en gång till”. Ja, det ska jag!
Bara för att du själv påpekar hur uttjatad din Darth Vader-imitation är blir den inte roligare, Johan. Publiken skrattar, visst, men det är övertydligt att du gör den för att underhålla dig själv mer än någon annan.

Johan har bra material, det ska inte förnekas. När han pratar om hur man inte kan säga ”vill du ha någonting i håret?” utanför en frisörsalong utan att det låter obehagligt är hysteriskt kul, men i det stora hela bjuds det inte på någonting revolutionerande – eller ens lite anmärkningsvärt.

 

Pin It on Pinterest

Share This