jerry

Tom Jerry Boman. En medieman med ett långt CV men främst en välkänd musikbloggare på den 15 år gamla bloggen Musik Enligt Jerry. Under åren som Jerry bodde i Göteborg mötte han upp olika band och artister och spelade in dem när de spelade på rullande spårvagnar. När han flyttade till Stockholm bytte han ut spårvagnarna till båtar och så var han igång igen. Alltid fanns det något nytt sätt att möta musiker på och alltid en ny situation att sätta dem in i. Imorgon släpper Jerry Boman första avsnittet av sin podcast Dill & Duva.

Du har ju bloggat i många år och varit i mediebranschen ännu längre, varför inte en podd tidigare?

– Allt jag gör kommer från att jag blir uttråkad. Nu blev jag uttråkad på det skrivna ordet, på den rörliga bilden och kvar var visst poddradio.

– En del i detta måste jag tacka John på Hybris, första gången vi sågs sa han efter fem minuter ”fan va fin röst du har, du borde jobba med radio”. Att det sedan tog fem år innan jag fick tummen ur kan vi snacka tyst om.

Vad tror du att du genom podformatet kan göra annorlunda som du inte gjort tidigare?

– Förhoppningsvis ha intressanta personer som är med, som kanske inte hörs precis överallt hela tiden. Sen bygger hela idéen på att det egentligen inte finns någon idé, en dag kanske jag får för mig att snacka 12 minuter med en jazztrummis om de bästa visparna. Vilket för övrigt är ett av mina favoritljud, även om jag inte gillar jazz.

Finns det någon chans att vi kommer höra glimtar ifrån tram- och boatsessions?

– Båda idéerna bygger på video och interaktionen med passagerarna i livemomentet, det gör sig inte så bra i en poddcast… fast vem vet?!

Du åker runt på många festivaler, går på konserter och umgås med en hel del inom musikbranschen. Men hur kommer du nära musikerna i första mötet? Jag antar att några du träffar i podden kommer du inte ha träffat förut.

– Jag får ofta den frågan och sanningen är väl att jag inte är så bra på det där egentligen, jag är och förblir ett fan i alla situationer. Samtidigt är det kanske just det som är tricket, att inte försöka spela någon roll kring musikerna, är jag starstruck upp över öronen så blir det lätt fjantigt om jag försöker spela cool. Vilket förövrigt är det märkligaste av alla beteenden, när människor runt artister försöker spela coola.

– För att svara på frågan, alla gillar att snacka om sig själva, de vill inte höra något alls om dig, då är det bara att smörja det egot och sen går det av bara farten.

En stor del av ditt liv har ju kretsat runt musik. Varför är det så viktigt för dig?

– Musik är det viktigaste och samtidigt oviktigaste som finns, däri ligger tjusningen. Att ha någonting att försvinna in i. Bland det största som finns är när någon som jag rimligtvis inte har det minsta gemensamt med, som tex människorna i Dolores Haze, påverkar mig mest av alla. Där är musiken större än allt, den skiter totalt i tid och rum, musiken bara är. Och musiken och känslorna gör så vi har något gemensamt, vilket är finare än fint.

Pelle Hellström blev uppläxad i Nyhetsmorgon för att han inte ville svara på programledarnas frågor. Hur hade du själv som intervjuare gjort i en sådan situation? Vad ska en prata om med musiker egentligen för att inte vara originell, det vill säga undvika grundfrågorna?

– Låt människor vara människor. Folk är olika, du är knäpp och jag är knäpp. För att återgå till det jag svarade innan, om att spela cool, det handlar inte om att vara cool för de flesta artister, det handlar om rätten att få vara sig själva.

– I samma situation hade jag varit tyst, sett om något hände och sedan förmodligen gått vidare med insikten att Pelle gjort fin musik och det räcker så. Det räcker mer än väl så.

Vilka får vi träffa i podden?

– Till att börja med får ni träffa Jocke Åhlund. Ständigt aktuell men ändå mystiskt anonym, visset du till exempel hur hans karriär började? Förmodligen inte.Vidare blir det musiker som får prata till punkt och prata om musiken, det är det viktigaste, Dill & Duva handlar om artisten och musiken.

Du har ju bland annat möt Alina Devecerski. Hade du mött henne förut?

– Devecerski sprang jag på av en slump på Ms Henriks släppkalans på Obaren… eller rättare sagt sprang Alina på mig. Jag höll på att svimma när jag förstod vem hon var, och på den vägen är det. Alina är en otroligt varm människa, totalt ödmjuk inför vart musiken tagit henne.

– Podden med Devecerski innehåller också ett filosofiskt stickspår som på ytan kan handla om att köra bil, men efter som jag vet att de flesta som kommer lyssna på Dill & Duva har magiska förmågor så kommer de förstå vad det handlar om egentligen.

Det talas ofta om att det redan finns flera vita män med poddar. Hur ska du göra för att sticka ut?

– Inte ta mig på så jävla stort allvar. Samt att jag hoppas att någon kapar hela podden!

Men namnet då, var kommer Dill & Duva ifrån?

– Jag drömde att jag startat skivbolag, allt var perfekt, folk lyssnade på artisterna och det var peppad stämning kring bolaget… men det fanns ett stort problem: bolaget hade jag döpt till Dill & Duva och ingen förstod varför.

När jag vaknade bestämde jag mig, Dill & Duva får det bli. Jag älskar min hjärna när jag sover!

Berätta om Spela Shoreline!

– Finns inte så mycket mer att tillägga, det är bara att #spelashoreline !

… Och kommer du spela Shoreline?

Nej. Det är som att fråga om du mest av allt vill ligga med dig själv.

Har du något extra bra musiktips just nu?

Summer Kid och Westkust!

Dill & Duva har premiär imorgon 7 mars. Du kan förhandslyssna på första avsnittet här:
https://soundcloud.com/birdswillsingforyou/dill-duva-med-jocke-ahlund/s-R81Ex

Pin It on Pinterest

Share This