Jay Som: “Det gav mig en sorts frihet”

av | aug 25, 2019 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Albumaktuella Jay Som har blivit en röst att räkna med på den internationella indiescenen. I en intervju med Popmani berättar Melina Duterte om sin nya skiva Anok Ko, hur hon hittar inspiration och varför hon funderar på att sluta turnera.

Jay Som är en Los Angeles-baserad artist som sedan debuten har visat upp sin egenskapade musik, direkt från sitt innersta. Hon berättar att hennes nyfikenhet gentemot musiken föddes tidigt.

– Jag kommer från ett musikaliskt hem. Min pappa spelade skivor hela tiden och min mamma sjöng konstant. Jag tror att det gav mig en sorts frihet och det blev viktigt för mig att uttrycka mig genom musiken.

Hon släppte sitt debutalbum Turn In år 2016 och fick tidigt fin kritik från musikrecensenterna och blev ett namn att räkna med på indiescenen. För Melina Duterte var det en surrealistisk upplevelse.

– Men det kändes fantastiskt på samma gång. Jag hade inga förväntningar på att jag skulle nå så långt med min musik. Ju längre jag kommer med min musik, desto mer press känner jag. Att göra ett album känns som en cyklisk period, men det är också väldigt roligt.

Jay Som är aktuell med sitt nya album Anak Ko som släpptes den 23 augusti. Och det är ett album med texter som hon har skrivit under en slags övergångsperiod.

– Det handlar mest om mitt liv efter turnén Everybody Works och väldigt mycket om hur den förändringen var.

”Jag vet inte om jag vill fortsätta
att turnera.”

Inspirationen har Melina samlat genom året, mest från alla de band som hon har turnerat med. Hon har bland annat turnerat med Peter Bjorn and John, Mitski och Japanese Breakfast.

– När du har chansen att se dina favoritband och artister varje dag under en månad så börjar du att plocka upp idéer och inspiration från deras sätt att skriva musik på.

Det kanske är svårt att sätta ett mål med sin musik och att fundera på hur framtiden ska se ut är inte helt lätt för henne.

– Jag skulle älska att fortsätta att arbeta med projektet Jay Som under några år till, men jag vet inte om jag vill fortsätta att turnera. Jag älskar att producera, mixa och tekniken bakom musiken och jag hoppas att jag kan öppna en egen studio någon gång.

Den 9 november kommer Jay Som till Sverige för en spelning på Bar Brooklyn i Stockholm.

– Jag är jättetaggad. Jag har aldrig varit i Sverige men jag har bara hört fina saker. Vi kommer att turnera mycket under hösten så förhoppningsvis så kommer vi ha tid till att se sidor av Europa som vi inte har upptäckt än. Och jag är säker på att jag kommer att sjunga en hel del karaoke också.

 

Författare:
Emma Isberg, Skribent och Redaktör

Fotografi:
L. Byrnes

Pin It on Pinterest

Share This