Jag vill vara Håkan: ”Det började med en rejäl fylla”

av | aug 5, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Musikprojektet Jag Vill Vara Håkan har varit en snackis det senaste året. Popmanis Maximilian Haglund Holst fick en pratstund med frontfiguren Albin Olsson för att prata om bandet, framtiden och deras ambitioner.

För lite drygt ett år sedan hörde omvärlden talas om Jag Vill Vara Håkan för första gången. Då släpptes det första avsnittet av podcasten med samma namn. Konceptet var enkelt: en komiker och två musiker skulle göra musik inspirerad av Håkan Hellström. Halvt på kul, halvt på allvar. Ett år senare är situationen en annan. Med hundratusentals spelningar på Spotify har projektet nu ett mer seriöst än humoristiskt anslag.

Jag når bandets frontfigur, Albin Olsson, på en skakig telefonlina när han sitter på tåget på väg från Stockholm. Förutom att arbeta med musikprojektet hörs han även som programledare i P3. Bandet har precis släppt sin nya singel I Follow You. Fast inte under namnet Jag Vill Vara Håkan utan Greger. Namnet hämtas från Broder Daniels sound och under projektet Greger kommer bandet mycket riktigt att efterlikna Broder Daniels musik. Ett, minst sagt, speciellt upplägg – men förståeligt i och med Håkans år som medlem i gruppen. Frågan är dock hur det här, minst sagt unika, musikprojektet började?

– Det började som med allt bra här i världen – med en rejäl fylla, inleder Albin skämtsamt. Det var på en minifestival någonstans i Halland. Jag hade kört lite standup under dagen och bandet Dave Cave avslutade på kvällen. På efterfesten träffade jag Daniel och Otto, två andra killar från bandet. Jag minns att jag satt och sjöng låtar på engelska som jag direktöversatte till svenska – vilket ju Håkan Hellström själv gör – samtidigt som jag imiterade honom. Jag har en nämligen grej att jag kan låta precis som Håkan när jag sjunger. Daniel och Otto spelade musik till min skönsång och det var så vi kom i kontakt med varandra.

Ett slumpartat möte där alla inblandade visade sig ha ambitioner som de kunde hjälpa varandra att förverkliga.

– Jag har alltid velat starta ett coolt poprockband, precis som alla andra från västkusten. Daniel och Otto var nyfikna på att starta en podcast om musikproduktion. De är otroliga ljudnördar och kan ord som “limiter” och liknande. De har däremot haft lite svårt att komma igång med poddandet, vilket jag kunde hjälpa till med då jag poddat en del själv. Vi blev en perfect match. Vi var rörande överens om att vi alla saknade de tidiga Håkanlåtarna. Festlåtarna liksom. Han verkar ju vägra göra den musiken själv nuförtiden så då tänkte vi att vi lika gärna kunde skapa den.

“Första gången jag skulle sjunga in en låt kände jag att vi lika gärna kunde lägga ner.”

Daniel Aldenmark och Otto Niklasson Elmerås är verkligen inga nybörjare i musikbranschen. Utöver att ha släppt egen musik arbetar de med musikproduktion i egna företaget One Touch Edit. Musiker med många strängar på sina lyror, vilket kommer väl till pass i projektet med Albin. Speciellt när trion nu bestämt sig för att vidga sina musikaliska vyer.

– Singeln vi släppt nu är en Broder Daniel-låt. Det märks även tydligt på mottagandet. Bland de första reaktionerna jag fick var från en upprörd person som anklagade oss för att ha snott allt från Broder Daniel. Då känner jag att vi lyckats, säger Albin med ett skratt. Vi är dock väldigt noga med att inte plagiera något rakt av, bara låta så lika som möjligt. Det är en fin balansgång men jag tycker vi lyckats bra hittills. Även om man egentligen bara vill sno något rakt av i sann Håkan-anda, fortsätter han.

Jag Vill Vara Håkan var startskottet för projektet, men bandet har större planer än att stanna vid den Håkan-inspirerade musiken. Greger var nästa steg, men definitivt inte det sista.

– Jag har en faiblesse för att lägga ned ofantligt mycket tid på något otroligt smalt som knappt når ut alls. Så har alla mina poddar varit. Det är ett skämt i sig. Nu har vi tankar på att göra Beatles-inspirerad musik framöver under ett annat bandnamn. Otto är helt såld på Beatles. Det hade varit sjukt kul att få ihop en samlingsplatta där det ser ut som att det är flera band med men där det egentligen bara är vi som spelar. Gör vi massa olika låtar kanske till och med någon som är allergisk mot Håkan vill lyssna på oss.

Att Jag Vill Vara Håkan utvecklats från ett tramsigt poddprojekt till att bli en seriös musiksatsning är tydligt, vilket fått Albin att omvärdera situationen.

– Första gången jag skulle sjunga in en låt kände jag att vi lika gärna kunde lägga ner, men det har bara blivit bättre därefter. Det har definitivt blivit mer och mer seriöst. Jag vet inte om jag vågar göra riktig musik, men helst av allt vill jag ju det. Egentligen kan jag inte tänka mig något värre än att stå på scen och sjunga. Det är läskigt men numer samtidigt otroligt lockande. Jag är faktiskt skitsugen på att giga lite.

“Om det är någon där ute som vill bli vår manager är det bara att höra av er!”

Det är tydligt att bandet blivit mer och mer seriöst. Under året har de dessutom samarbetat med profiler som Sylvester Schlegel och Paulina Palmgren. Något som de definitivt skulle vilja arbeta vidare med.

– Det vore skitkul att inrama sig med gamla artister som spelat med Håkan, vilket inte är så svårt då det känns som att alla Göteborgsmusiker spelat med honom. Jag har pyttekontakt med Timo Räisänen, men det känns som att man har lite hybris om man hör av sig till honom. Han är ju så mycket större än vad vi är liksom. Kan man be honom köra på en låt eller skulle det vara att pissa på hans legacy? Vet inte. Han är ju inget superstort fan av Håkan men han skulle kunna få säga vad han vill i podden som betalning.

Trots den musikaliska expertis som finns i gruppen så är det inte en trio som klarar av att göra allt själva. Avslutningsvis berättar Albin om bandets stora brist. Det som varken han, Daniel eller Otto har någon erfarenhet överhuvudtaget.

– Jag måste ju erkänna att vi är en PR-mässig katastrof. När vi släppte första låten ville vi bara bli av med 1000-spelningar-krokodilen. Det nådde vi rätt snabbt vilket gjorde att vi blev ganska kaxiga och giriga. Nu har vi passerat 150 000 spelningar på första låten men börjat stanna av. Vi vet inte hur vi ska göra för att nå ut till fler. Att göra musik under flera olika bandnamn gör inte saken lättare även om vi vill ha det så. Det känns renare, men också lite dumt. Där behöver vi verkligen hjälp. Om det är någon där ute som vill bli vår manager är det bara att höra av er!

Författare:
Maximilian Haglund Holst, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This