Foto: Georges Biard

Foto: Georges Biard

I fredags hade Beasts of the Southern Wild svensk premiär. Dagen innan tilldelades filmen fyra Oscarsnomineringar, bland annat för Bästa regi och kvinnliga huvudroll. Popmani träffade regissören Benh Zeithlin när han i höstas besökte Stockholm Filmfestival.

Med Beasts of the Southern Wild har Benh Zeitlin gjort en av årets mest omtalade och hyllade filmer. Under snart ett år har han rest runt på olika festivaler med filmen, men har trots det inte tappat lusten att prata om den.

– Det är fortfarande många som inte sett filmen, så det är alltid spännande att komma till nya ställen och visa den och få olika reaktioner. Det har kommit till en punkt där människor som jag idoliserat sett den, som Steven Spielberg och Walter Murch, det är en rätt häftig känsla.

Området som filmen utspelar sig i, The Bathtub, är ett ställe så skilt från civilisationen att det är lätt att undra hur verkligt det är. Benh Zeitlin berättar att det inte är helt äkta, men att det ligger mycket närmre verkligheten än man kan tro.

– Det är helt klart en uppfinning, men byggd av olika verkliga delar. Det finns inte ett ställe som är exakt som the Bathtub, men det finns sådana områden med en autonom kultur i olika delar av Louisiana . Jag skulle säga att The Bathtub är mer inspirerat av verkligheten än det är påhittat.

Trots sin realistiska miljö känns Beasts of the Southern Wild ofta som en saga. Det är mycket tack vare musiken, som med sin episka karaktär för tankarna till en helt annan typ av film. Det är just meningen, berättar Benh Zeithlin.

– Filmen var alltid tänkt att vara en kombination av verklighet och fantasi, där verkliga händelser tolkades genom ett väldigt fantasifullt barn. Och musiken skulle absolut vara en del av det. När jag som barn satt i skolan brukade jag i mitt huvud spela musiken från Indiana Jones eller Batman, det gör ens vardagliga liv till ett äventyr. Så Hushpuppy ska ju inte hitta någon gyllene bägare i ett slott, men det är ändå så hon ser sin berättelse och musiken hjälper till att lägga ett äventyrligt ljus på den.

Av alla lovord som Beasts of the Southern Wild mötts av gäller många insatsen från filmens unga huvudrollsinnehavare, Quvenzhané Wallis. Att regissera en sådan ung person kräver tydlighet, empati och ödmjukhet.

– Först och främst måste du rollbesätta väldigt bra, berättar Benh Zeithlin med ett leende. Vi lät 4000 ungar provspela, en process som tog runt 9 månader. Sedan måste du som regissör låta henne äga rollen. Hon är ju ett barn till skillnad från mig, så hon vet bättre vad ett barn skulle säga och göra i en viss situation. Det gäller att kunna berätta en historia genom skådespelaren, och kan hon exempelvis inte ett visst ord måste du ta bort det. Jag hade skrivit en massa repliker som jag tyckte var jätteroliga och smarta, men när hon inte förstod dem lät det inte rätt. Så det gäller att vara anpassningsbar och låta hennes ”barnhet” andas.

Även Dwight Henry, som spelar filmens andra huvudperson, var ny till yrket. Men där var utmaningen en annan.

– Han behövde mer hjälp att hitta känslor, minns Benh Zeithlin. Han har en dotter i samma ålder som Hushpuppy och han var i New Orleans under stormen Katrina, så han har erfarenheter som liknar karaktärens. Så vi jobbade för att koppla dem till karaktären och få honom att minnas hur det kändes.

Att just Beasts of the Southern Wild blev Benh Zeitlins första långfilmsprojekt hade ingen speciell anledning, berättar han.

– Jag tänker aldrig så strategiskt. Beasts… växte bara ur kortfilmen jag gjorde innan, som i sin tur kom naturligt av filmen som föregick den. Det var under perioden när jag flyttade till Louisiana och blev förälskad i det. Mycket av Beasts… handlar om varför folk som jag och andra är så angelägna att bo där och kämpa för stället.

Trots filmens enorma gensvar känner inte Benh Zeithlin något stort tryck att prestera med nästa projekt.

– Inte så mycket faktiskt, även om jag alltid försöker pressar mig själv inifrån, det tycker jag är bra. Det här gensvaret gör det snarare mer spännande, eftersom jag vet att jag har en publik för nästa film. Det är inte så att jag bara skriker på ett tomt öppet fält.

Så vad blir ditt nästa projekt?

– Just nu åker jag fortfarande runt med filmen, men jag har börjat skriva musik och anteckna idéer och teckna lite inför en ny film. Den ska också ska vara baserad i New Orleans och med samma blandning av fantasi och verklighet. Förhoppningsvis blir det med samma team och samma skådespelare.

Du har alltså inte tillfrågats om att regissera Star Wars – Episode VII?

Jag ska inte säga att de inte frågat mig, skrattar Benh Zeithlin. Men jag har inte sagt ja i vilket fall. Jag kommer fortsätta göra min egen grej.

Pin It on Pinterest

Share This