Jaakko Eino Kalevi: ”Mitt skapande är en reflektion av att jag lyssnar på mycket olika typer av musik”

av | jan 29, 2019 | Framsida Startslider, Intervjuer

Ikväll besöker Jaakko Eino Kalevi Slaktkyrkan i Stockholm och med sig har han ett av fjolårets bästa album. Vi har pratat med den finska multiinstrumentalisten om hans lekfulla skapande och hans drömska tid i Aten.

I höstas släppte du albumet Out of Touch. Hur är ditt förhållande med skivan och låtarna nu när du främst framför dem på scen?
– Det är kul att spela de nya låtarna live och jag har framfört de i olika slags uppsättningar. Jag tycker att låtarna har utvecklats och skiljer sig en del från albumversionerna, vilket alltid är trevligt.

Du är känd för att kombinera olika genres i ditt skapande av musik. Vad tycker du är spännande med det och har du alltid varit lockad av att experimentera med musiken?
– Jag lyssnar på väldigt många olika typer av musik så jag tror att mitt skapande är en reflektion av det. Det är naturligt för mig och jag tänker inte speciellt mycket på det. Ibland är det lite riskabelt, men det är också det enda sättet att upptäcka något nytt.

Har du någon oupptäckt genre eller instrument som du känner dig lockad av att testa i framtiden?
– Nej, jag har tillräckligt många instrument i mina händer som jag vill bli bättre på istället för att ta mig an något nytt.

Jag har alltid tyckt att din musik varit väldigt lekfull, men ändå väldigt harmonisk på något sätt. Vad vill du kommunicera till dina lyssnare?
– Jag tror inte att det går att förklara. Men jag tror såklart att jag har något jag vill kommunicera och jag tror att lyssnarna förstår mig bättre nu än förut. De förstår vad det handlar om.

Out of Touch skapades från inspirationen av din tid i Aten. Känner du att nya platser har en speciell inverkan på ditt skapande av musik?
– Jag tycker att den staden är så drömsk. Nya platser har såklart en påverkan på mig och de säger ju att förändringar ska vara uppfriskande.

”Jag kommer att släppa lite nytt material i år och försöka att spela in mer musik.”

Jag läste att du har fokuserat på ditt inre jag under processen av albumet. Upptäckte du något oväntat?
– Vart läste du det? Jag tror inte att jag har gjort det mer än tidigare under den processen, även om jag kanske borde. Oavsett hur vem man att man gör det?

Om du jämför albumet med dina tidigare projekt, såg den här processen annorlunda ut?
– Ja, den här gången arbetade jag med albumet i en riktig studio i Berlin. Först skapade jag demoversioner av låtarna med hjälp av ett elektronisk piano. De var väldigt lättlyssnade. Jag skulle faktiskt vilja gå tillbaka och lyssna på de versionerna nu. Sedan programmerade jag trummorna och spelade akustiska trummor ovanpå.

Vad har du för förväntningar på 2019?
– Nu är vi ute på turné och jag väldigt glad över det. Spelningarna har varit väldigt bra och vi har många kvar, så det ska bli intressant och se hur det går. Jag kommer också släppa lite nytt material i år och spela in mer musik.

 

 

 

Författare:
Elin Strömberg, Chefredaktör och skribent

Fotografi:
Maxime Imber

Pin It on Pinterest

Share This