Isle of You: “Jagar alltid känslan av att leva till max”

av | jul 8, 2019 | Framsida Startslider, Intervjuer

Duon Isle of You har sedan debuten blivit hyllade av såväl kritiker som fansen. Nu har de släppt sitt debutalbum Party Until We’re in Love och för Popmani berättar de om inspiration, kärleken till fansen och varför det är bäst att jobba under press

Nu har ni släppt ert debutalbum, hur känns det?
– Helt fantastiskt. Vi är så stolta över att verkligen kunna presentera vår grej för världen och vi har fått riktigt bra respons hittills. Vi har otroligt fina fans. Dessutom har vår singel Hard to Forget exploderat på Spotify!

Berätta, vad är inspirationen bakom albumet?
– Vi inspireras av livet. Det fina i livet, och det jobbiga. Vi jagar alltid känslan av att leva till max, med allt som det innebär. Livet består ofta av ytterligheter och ambivalenser. Att vara kär kommer ofta med ångest, med ilska kommer också medkänsla. Vi vill att alla fina människor som lyssnar på våra låtar ska få vara med i vårt universum där känslostormar får styra, en naiv värld av ungdomlig kärlek.

Hade ni en klar bild över vad ni ville göra på ert första album eller kom det fram under processen?
– Både ja och nej. Vi har alltid vetat att Isle of You är den sortens band som släpper album, men exakt vad och hur visade sig förra året när vi flyttade till Stockholm. Vi har aldrig känt oss mer levande än då eller mer som oss själva, och just den känslan ville vi väva in i vår första platta. Första plattan är det ordentliga första intrycket och på Party until we’re in love är alla låtar 100 procent Isle of You.

”Det är jättetråkigt att eftersträva något som alla andra redan gör så vi siktar mot personlig, tidlös pop och inte vad som mainstream”

Hur skulle ni beskriva er musik?
– Storslagen pop med 80-talsinfluencer. Texterna är om stora känslor i små stunder. Om att vara ung, fri och hjärtekrossad och alltid ensamma tillsammans.

–  Från början hade vi mycket ID i akustiska gitarrer men när vi kände att vårt självförtroende ökade i vårt låtskrivande, kunde vi slänga ut dem och fokusera på att skapa en ljudbild som matchar känslan vi vill förmedla.  Men på ett sätt vore det sorgligt att tro att man hittat sitt sound. Skriva musik är så otroligt underbart just eftersom att man har så mycket frihet att göra precis vad man vill.

Har det varit självklart att verka inom den genre ni gör?
– Vi älskar enkelheten i pop, som att skriva melodier med symmetri. Däremot tycker vi det är jättetråkigt att eftersträva något som alla andra redan gör så vi siktar mot personlig, tidlös pop och inte vad som mainstream. Vi inspireras av Rebecca & Fiona, Little Jinder, Tove Lo och Madonna, coola tjejer och musikaliska genier. Tillsammans med framför allt vår producent Joakim Buddee har vi nördat fram vårt sound. Huvudreglerna har varit nytt, rått och att känslan och musiken matchar perfekt!

Ni heter Isle of you, berätta! Varför heter ni så?
– Vi är födda och uppvuxna på Öland, en liten ö och det har format oss väldigt mycket. Till exempel genom att vi båda konstant känner ett behov av ett mer spännande liv. Därav kom Isle upp. För någon som inte hört talas om oss innan kan det låta som att vi heter “I love you”, och då blir de genast uppmärksamma. Sedan handlar våra låtar om kärlek och känslor. “Isle of You” kändes som det enda rätta.

”Det finns så mycket detaljer i alla låtar som vi är stolta över.”

Ni har blivit enormt hyllade tidigt, till exempel av Sia. Hur har det varit?
– Helt otroligt. Vi försöker ta åt oss så mycket som möjligt och vara stolta över allt som vi åstadkommer. Det hjälper oss att lita ännu mer på det vi gör, samt att det öppnar nya dörrar.

– Att P3 diggar vår musik är mäktigt, musikredaktörerna där lyssnar på hur många låtar som helst så det är fett att vår musik sticker ut i deras öron. Dessutom har vi märkt att folk känner igen våra låtar, tack vare P3 så vi är glada att vi får nå ut via dem. Det är klart att det tillför press, men vi har alltid jobbat bäst under press.

Finns det någon låt på albumet som ni är lite extra stolta över?
– Vi älskar alla låtarna på albumet. Det finns så mycket detaljer i alla låtar som vi är stolta över, som att Hold Tight exploderar i slutet och att vi lyckades få till vår bästa adlib någonsin på Change of Heart. Alla i publiken skriker alltid med i  ”jag saknar dig” på våra spelningar, det är mäktigt.

Vad har ni för planer för resten av året?
– Vi ska spela så mycket vi kan live och åka runt och möta så många av våra fans vi bara kan. Helt sjukt häromdagen när de nästan överröstade oss och sjöng med i låtarna, även i synthslingor som på en Swedish House Maria-konsert! Fansen är det viktigaste vi har och de finaste vi vet.

 

Författare:
Emma Isberg, Skribent & Redaktör

Fotografi:
Johan Ramström

Pin It on Pinterest

Share This