Iris Gold: ”Ingen kan jävlas med dig om du har med dig Muhammad Ali och Malcolm X”

av | Nov 11, 2017 | Framsida Startslider, Intervjuer

Artisten Iris Gold blandar soul, hiphop och pop i färgsprakande låtar som doftar 70-talets flower power. Igår släpptes hennes nya singel All I Really Know. Popmani har pratat med henne om varför uppväxten i Christiania har påverkat hennes musik och varför Muhammad Ali och Malcolm X är med henne på scenen.  

Hur kommer det sig att du började med musik?
– Jag började skriva låtar tidigt. Jag växte upp i ett hippiekollektiv i Christiania i Danmark och vi hade inte så mycket pengar eller leksaker. Redan som fyraåring brukade jag komma på berättelser om mina osynliga kompisar som jag åkte på äventyr tillsammans med och de berättelserna brukade jag berätta till vem som än ville lyssna. Jag tror att det var där mitt låtskrivande i form av historieberättande och poesi började, och allt som saknades var bara melodier.

– Jag förstod inte att jag kunde använda mig av berättandet och mina upplevelser tills jag kom upp tonåren. När jag bodde i Christiania som liten var jag lite orolig och skämdes en del, jag ville inte ta dit mina vänner för att människorna omkring mig var märkliga och konstiga. När jag blev lite äldre förstod jag att det var ganska coolt att vara lite annorlunda och trots att jag inte var som många andra barn som hade en mamma och pappa och ett vitt staket runt huset, kunde jag ändå utgå ifrån mina erfarenheter för det fanns mycket att prata om och bra låtar att skriva utifrån det. Mitt motto har alltid varit: vad som gör dig annorlunda är det som gör dig speciell.

Din musik har en viss retrokänsla, är det något som har hänt naturligt eller har du arbetat fram det soundet?
– Jag tror att anledningen till att min musik låter som den gör beror på vart jag kommer ifrån. Det fanns inte så många barn omkring mig men det fanns många angra som växte upp under 70-talet och de spelade den typen av musik. Jag drogs till den typen av musik redan som liten, till exempel Mamas And The Papas och Cat Stevens, och jag blev ganska besatt av den musiken. Jag lyssnade knappt på musiken som var aktuell och jag antar att jag ansågs vara lite konstig när jag var liten men jag gillade verkligen den typen av musik. Jag kommer ihåg att min mosters pojkvän var DJ och han tyckte att jag var väldigt märklig som lyssnade på musik från 70-talet. Han ville att jag skulle lära mig om hiphop men inte den som var aktuell utan den musiken från de fundamentala hiphop-artisterna som till exempel Bestie Boys. Jag fick sitta och lyssna igenom album efter album och jag tror att det är anledningen till att jag gör den musik som jag gör nu är kombinationen av de två musikstilarna; 70-talets psykedeliska musik och old school hiphop.

Det verkar som att du älskar att stå på scen, stämmer det?
– Jag älskar att uppträda live, det är min absoluta favorit sak att göra. Det är klart jag blir nervös, men när jag står på scenen glömmer jag varför jag var rädd från första början. Jag fick ett råd av en gång som löd: när du är på scenen, tänk att du har Muhammad Ali på ena axeln och Malcolm X på andra axeln, då kommer ingen att jävlas med dig. Jag brukar tänka så för om jag går ut på scenen med dem så skulle ingen våga gå på mig, de skulle låta mig göra min grej. Jag tycker fortfarande att det är obehagligt att gå upp på scenen för det känns alltid som att man måste vara bättre än förra gången. Man vill heller inte att publiken ska bli uttråkad för att de redan har sett allt. Det är så mycket som kan gå fel men om man har Muhammad Ali och Malcolm X med sig kan ingen skratta åt dig för då skulle de bli nedboxade. Jag kan bara fokusera på att vara den glada spralliga artisten och så låter jag dem vara i bakgrunden som skydd.

Dina bilder på sociala medier är väldigt färgglada och du klär dig ofta i väldigt vackra färger, är det viktigt för dig att ha en image?
– Jag måste nog säga att anledningen till att jag skapade den här färgglada världen av positivitet är på grund av där jag kommer ifrån en värld som inte var helt ideal att växa upp i. Vi hade inte mycket pengar eller mycket av någonting egentligen så från ung ålder skapade jag en värld som var bättre än den jag levde i. Det är därför jag har en sådan färgglad och sprudlande persona, jag var tvungen att ha det. Nu har omständigheterna förändrats lite och jag är inte lika fattig som jag var då men jag har fortsatt på samma bana.

– Idag har jag tjejer som skriver till mig och känner sig inspirerade men jag hoppas att en dag kunna få inspirera fler som kommer från tuffa bakgrunder och som känner att de vill omvandla det till något positivt. Jag vill att alla ska känna att de kan vara annorlunda. Jag hoppas att de som kommer till mina konserter känner att det är lite av en säker plats och en plats för kärlek.

Vad har varit bäst i din karriär hittills?
– Det måste vara när jag var på turné med Robbie Williams och uppträdde inför 25 000 personer i Abu Dhabi. Innan den konserten var hade jag som mest uppträtt inför 200 personer. När jag blev tillfrågad att vara med blev vi uppringda två dagar innan. Min fantastiska manager i England ringde mig när jag var i Danmark och frågade om jag ville åka och vara förband till Robbie Williams. Jag och min DJ Chris åkte dit, det var bara han och jag på scenen och vi gjorde vår grej. Jag tog knappt med mig några bra scenkläder, jag visste inte vad jag skulle ha på mig så jag hade på mig Adidasbyxor och en tröja. När jag tittar tillbaka på det så känner jag att jag kanske borde ha gått och köpt något annat, kanske någon glittrig kroppsstrumpa.

Du har jobbat med MNEK som har arbetat med bland annat Zara Larsson, hur kom det sig att ni kom i kontakt med varandra?
– Det var faktiskt en ganska rolig historia och bland de först grejerna som jag gjorde. Vi har faktiskt samma förlag då vi båda ligger på Warner/Chappell i Storbritannien och min publisher där tyckte att vi skulle jobba tillsammans. MNEK var verkligen jättetrevlig och väldigt talangfull, jag tycker att han är ett geni. Det var häftigt att bland de första grejerna som jag fick göra var att arbeta med honom och Charlie XCX.

Lyssnar du själv på musik just nu eller har du det fullt upp med annat?
– Jag lyssnar på musik hela tiden och just nu lyssnar jag en hel del på Kendrick Lamar, Anderson .Paak och Childish Gambino. Jag lyssnar en del på mina egna låtar också eftersom jag har fått repa in dem inför att jag ska spela dem live. Jag brukar testa mina låtar på gymmet också. Förut sprang jag mycket utomhus men nu, eftersom jag har ett dåligt knä, är jag mycket på gymmet vilket är supertråkigt tycker jag. Men om jag kan lyssna på en låt och den får mig att springa inomhus på ett löpband då känner jag att det är ett bra tecken. Min nya singel är väldigt bra för gymmet, det kan jag garantera.

Din nya singel All I Really Know släpps imorgon, vad kan du berätta om den?
– Den handlar om att fortsätta framåt och även om du misslyckas ska du försöka vara positiv och kämpa vidare och vara dig själv. Det handlar bara om att acceptera att det är okej att inte veta allt och att vara trygg i det. All I Really Know är en av de mest ärliga låtarna som jag har skrivit. Jag brukar skriva min låtar i metaforer och jag brukar vara rätt för att berätta för människor hur jag egentligen känner då allt har inte alltid har varit bra för mig. I All I Really Know berättar jag varför jag är som jag är idag.

Författare:
Emma Isberg

Pin It on Pinterest

Share This