sweeep: ”Vad som helst kan vara ett instrument”

av | Sep 13, 2017 | Intervjuer

Trots ett distanssamarbete som rör sig över landsgränser lyckas sweeep och IR1S skapa beundransvärd musik. Vi har intervjuat duon om deras kulturella influencer, singeln Fault finder och självklart deras distanserande skapandeprocess.

Hur började ert samarbete?
sweeep– Jag skrev till IR1S på en musikcommunity och sedan började vi göra låtar eftersom vi båda gillar varandras musik. Vi släppte vår första singel på SISTER vol.1, ett samlingsalbum av producenter från kollektivet Sister och den andra singeln släppte vi på Cherish Label.

Hur ser framtiden ut? Ser ni framför er att långsiktigt samarbete? 
S: – Vi kommer fortsätta göra låtar, men hur många det blir är svårt att veta! Vi har inget kontrakt med varandra utan gör bara det som faller oss in.

Hur går processen till när ni skapar musik på distans?
S: – Eftersom vi bor i olika länder så jobbar vi på egna håll. Om jag gör ett beat som skulle passa med IR1S vocals så skickar jag det till henne. Det är sjukt spännande att få tillbaka låten med hennes sånginspelningar efter! Hon får helt fria händer till hur sången ska vara så låten kan få en helt ny vändning. Ofta ändrar jag beatet ganska mycket efteråt också så att det ska passa till sången och sedan skickar jag tillbaka den klara låten till henne för att se om hon har någon feedback.

Dina ljudlandskap är rent ut sagt magiska, hur går det till när du hittar dessa och hur ser uppbyggnaden ut? 
S: – Tack!! Jag samlar på mig ljud överallt, om jag hör något utomhus eller ett fint citat i en film så spelar jag in det. Vad som helst kan vara ett instrument om du vill. Jag använder även en del olika synthar i datorn och bara spelar.

Jag hörde att ni arbetar på en EP, kan du berätta lite om den kommande samlingen? 
S: – Vi båda jobbar på solo-EP’s vid sidan av våra gemensamma låtar. Våra gemensamma låtar blir som en mix av våra soloprojekt. Mina solo-låtar är lite mörkare och har starkare instrumentala bitar då jag inte sjunger själv.

Tror du att dina olika kulturer påverkar ditt sätt att skapa musik?
IR1S: – Det tror jag! Rent textmässnigt rör sig våra låtar mellan franska och engelska vilket kommer från min kulturella bakgrund, medans melodierna kommer från min barndom och den Israeliska musik och judiska högtidsmusik som på något sätt måste ha påverkat mitt öra för musik.

Berätta lite om er senaste singel Fault-finder!
I: – Fault-finder började som en loop som sweeep skickade till mig. Från början fanns det bara ett skelett av en melodi och ett slag. Jag började gå igenom texter och poesi som jag hade skrivit några månader tidigare, och några fraser i som passade med det inåtvända och skruvade sound som slingan hade. Från min sida växte sången till av en berättelse om sovrumsceneser, med berättaren som påminner om lust och manipulation – en slags jordisk, visceral känsla som du får i ett ohälsosamt, men spännande förhållande.

Jag läste att du har en bakgrund inom jazz och exprimentuell poesi, tror du att dessa genres fortfarande spelar en viktigt roll i ditt musikskapande?
I: – Jag skriver texter utgående från bitar av dikter jag har skrivit eller läser från den tiden. Det har varit intressant eftersom i detta projekt på grund av dekonstruerade sättet sweeep kompositerar låtar. Våra låtar blir väldigt flytande med omgivande fragment i kombination med snävare delar. Och jazzen har absolut påverkar hur jag sjunger och min timing, och i viss utstreckning påverkar det till och med arrangemanget och kompositionen.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Pin It on Pinterest

Share This