jasmine

Blue Jasmine

Regi Woody Allen Manus Woody Allen  Medverkande Cate Blanchett, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard

Jasmine har levt ett tryggt och stabilt liv med drömvillan, pengar i överflöd och lyx och flärd. När hennes make avslöjas som bedragare, både ekonomiskt och privat, rämnar hela hennes tillvaro. För att försöka komma på fötter besöker hon sin syster i San Francisco men har svårt för att anpassa sig till den enkla tillvaron.

Woody Allen, som står för både regi och manus i detta drama, har de senaste åren fokuserat lite väl mycket på romantik och stått för lite tvetydiga manus (läs Midnatt i Paris). I och med Blue Jasmine är han dock tillbaka på banan igen och vi får se ett djup i både regi och karaktärer. Självklart gör Cate Blanchett sitt i rollen som Jasmine och att hon blivit Oscarsnominerad för rollen är knappast en överraskning för mig. Hon gör den nämligen med en inlevelse och den smärta och svaghet som hennes karaktär borde känna i en sådan situation.

En skådespelare som däremot inte övertygar mig är Bobby Cannavale som spelar den nervösa och lätt hysteriska Chili. En roll som den är lätt att överspela och det är tyvärr precis vad han gör. Jag ställer mig också lite tvekande till vissa delar av Allens manus. Det hela känns lite klyschigt och inte särskilt unikt. En rik kvinna blir av med sina pengar och det är synd om henne, lite sådär. Men det finns faktiskt något mer under ytan, något som gör att vi känner med Jasmine och vill att hon har det bra.

Blue Jasmine följer inte en traditionell kronologisk ordning. Det dyker upp tillbakablickar emellanåt där vi får se mer av Jasmine och hennes historia. Hur hennes liv kantats av rikedom och societet och hur det hela plötsligt vände. Som tittare får vi samtidigt se henne kämpa med verkligheten. Det hela vävs ihop på ett väldigt bra sätt och det blir inte så rörigt som det lätt kan bli annars.

Det är inget mästerverk men inte heller långt ifrån. Den härliga San Francisco-miljön gör sitt till filmen och gillar man inte Woody Allen sen tidigare kan den här nog få dig att åtminstone tänka över saken noga.

Pin It on Pinterest

Share This