Ingrid Witt: ”När jag producerar till mig själv är jag mer experimentell”

av | okt 5, 2018 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

I våras startade Ingrid Witt sitt egna skivbolag Oh Mama Records och idag släpper hon sin nya singel FAST CAR. Vi har pratat med Ingrid Witt om hennes kärlek till popmusik, bytet av karriär och balansen mellan att vara låtskrivare, artist och producent. 

Har popmusiken alltid varit det självklara valet för dig?
– Ja, jag har alltid varit en sucker för popmusik. Madonna och Robyn har varit mina idoler, och är fortfarande det. Men jag har ändå lyssnat igenom en del andra stilar genom åren. För att värma upp rösten brukar jag sjunga musikal och opera, och jag har lyssnat mycket på jazz, folkmusik och country. På senare tid har jag verkligen fått upp öronen för tekno och house. Så jag har mina perioder, men vet att jag alltid kommer att komma tillbaka till popmusiken.

Vad var det som fick dig att hitta tillbaka till musiken efter att ha studerat juridik?
– En krasch på grund av för mycket jobb och ångest. Jag hade pluggat juridik och jobbat som jurist i många år, varit en typisk duktig flicka. Till slut kunde jag inte längre förtränga att jag egentligen ville göra musik. Det var en tuff period men nu är jag väldigt glad att det hände.

Hur kom det sig att du startade ett eget skivbolag?
– Jag gillar att bestämma, haha. Och jag började inse att man kan göra väldigt mycket själv och man kan strunta lite i folk som berättar hur det funkar, för alla har olika sanningar om det. Framförallt startade jag Oh Mama för att släppa min egen musik, men släppte även två andra kvinnliga artister i början av sommaren. Musikbranschen kan vara väldigt ensam, och jag vet själv hur viktigt det är med sammanhang när man är ny så därför har det varit superkul att släppa Sirii och MAJRO, och kunna ge dem ett sammanhang och lite push.

”Jag förbrukade all ängslighet när jag mer eller mindre la ner min lovande juristkarriär för att göra popmusik.”

Du har sagt att Iggy Pop’s röst fanns i ditt huvud när du skrev din nya singel FAST CAR på vilket sätt?
– Jag tänkte på Iggy Pop’s I’m bored när vi kom på refrängen till FAST CAR. Mitt instinktiva melodispråk är oftast mycket mer melodiöst och refrängen till FAST CAR är pratig, det kändes inte som en riktig låt. Men attityden var så nice, att den vann framför en massa andra demos och ”riktiga låtar” som vi skrivit till mig. Så det känns kul och punkigt att släppa den nu.

Hur hittar en bra balans mellan rollerna att vara både låtskrivare, artist och producent?
– Det kan vara svårt, för oavsett vilket det är måste man lägga ner mycket tid och för att det ska bli bra. Sitter man inlåst i studion i en vecka och proddar, känns det som artisteriet blir lidande och sitter man bara i sessions som låtskrivare blir producerandet lidande. Men jag är för rastlös för att bara göra en av sakerna. Jag kommer aldrig kunna bli riktigt nördig, så jag hoppas att det finns utrymme för någon som är en okej låtskrivare, en okej producent och en okej artist i den här knäppa branschen. Men ärligt talat så orkar jag inte spekulera så mycket längre i ”hur/vem man ska vara” för att det ska funka. Jag tror att jag förbrukade all sådan ängslighet när jag mer eller mindre la ner min lovande juristkarriär för att göra popmusik. Nu kör jag bara på.

Du producerar musik till andra också, tycker du att det är lättare att jobba med andras musik än din egen?
– Jag tycker att musikprodukion är som att klä på en låt kläder – och ge låten den perfekta outfiten. Man får prova sig fram tills man hittar något som passar. När jag producerar till andra använder jag mer säkra kort och anpassar mig till något som jag vet att andra uppfattar som bra. Det är på ett sätt är enklare men också svårare om artisten vill att det ska låta på ett sätt som jag inte behärskar. När jag producerar till mig själv är jag mer experimentell. Jag tröttnar snabbt både på ”looks” och sound och måste prova något nytt. Då är det svåra att bli klar innan jag hinner tröttna.

Vad händer härnäst både för Ingrid Witt och Oh Mama Records?
– Det ligger några låtar på tur som väntar på att bli släppta av Ingrid Witt under de kommande månaderna, och jag har en idé till en musikvideo som jag vill förverkliga. Det kan även vara så att jag har ett nytt musikaliskt projekt på gång till Oh Mama Records, där jag är med som kreatör, men det är än så länge hemligt.

 

Fotograf: Kia Lefwander
Styling: Caleb Nicolas

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Pin It on Pinterest

Share This