Stockholms modevecka närmar sig med stormsteg och den som varit där förr vet att det är minst lika mycket action på gatorna som på catwalken. Vi har tagit ett snack med en av branschens största streetstyle-fotografer för att ta reda på hur man ska klä sig för att bli fångad på bild utanför visningarna.

GVR8nj4f6kXK3MZQ3-zKE7sHkpoqzuuYpxbMmlcV-Q0

Varje modevecka samlas en klunga fotografer utanför Berns portar för att fånga välklädda människor på bild. En av dem som regelbundet besöker Stockholms är tyska Daniel Bruno Grandl. Han föddes in i modebranschen med en mamma som driver en egen vintagebutik, och för några år sedan startade han den populära streetstyle-bloggen The Urban Spotter. För Popmani berättar Daniel bland annat vilken stad som är bäst klädd och hur man blir en framgångsrik streetstyle-fotograf.

Hur började du fotografera streetstyle?
– När jag studerade i Skottland 2009 snubblade jag över bloggen The Sartorialist och jag älskade den. När jag hade tagit examen flyttade jag till London och startade en egen blogg vilket blev början på The Urban Spotter.

NewYorkSS15Day3-6330

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det jag gillar mest med mitt jobb är att man träffar många intressanta människor från hela världen och att man får resa mycket.

I vilka städer har du fotograferat streetstyle?
– Jag går regelbundet på alla de stora modeveckorna, alltså New York, London, Milano och Paris, men jag åker också till Berlin, Köpenhamn och Stockholm.

ParisHC_July2015Day2-0394

Vilken stad är bäst klädd enligt dig?
– Det är svårt att säga. Olika städer karaktäriseras av vissa stilar och stereotyper. Till exempel är italienarna duktiga på att klä sig i mönster och färger, fransmännen är väldigt chica och eleganta, London har ett stort arv av skrädderi och punk, i Skandinavien handlar allt om minimalism och New York är en mix av allting. Personligen gillar jag verkligen stilarna som jag har sett i Köpenhamn.

Vad tycker du om svenskarnas sätt att klä sig?
– Generellt sett tycker jag att svenskarna klär sig bra. Jag besöker ofta mindre städer i södra Sverige såsom Kalmar och Lund och är alltid imponerad av stilarna som jag ser där. Den genomsnittliga personen där klär sig mycket bättre än människor i Tyskland till exempel. Jag är faktiskt ett väldigt stort fan av de överdimensionerade och minimalistiska snitten som karaktäriserar svenskt mode. Det är därför jag alltid åker på Stockholms modevecka.

ParisMenSS16Day4-9590

Vilka stilar letar du efter när du fotograferar streetstyle?
– Jag letar egentligen inte efter en specifik stil när jag fotar, men jag har vissa kriterier i åtanke som riktlinjer. Dessa kriterier fastställer om jag kan skapa en estetiskt tilltalande bild eller inte. Jag föredrar att fotografera välklädda människor med fantastisk stil eller karaktär.

Stockholm27Jan15-5353

Vilka är dina tre bästa tips för att bli en duktig streetstyle-fotograf?
– Ha en plan, lär känna din kamera och gör det bara på heltid om du verkligen brinner för det.

Du har arbetat med streetstyle ett tag nu. Vad är ditt nästa steg?
– Jag kommer fortsätta med streetstyle så länge jag fortfarande tycker att det är kul. Men i framtiden kommer jag fota mer i studion då mitt slutliga mål är att bli modefotograf.

Stockholm27Jan15-6467

Pin It on Pinterest

Share This