Ibeyi: ”Vi skriver musik för att heala oss själva”

av | Nov 20, 2018 | Framsida Startslider, Intervjuer

De är tvillingar, bara tjugofyra år gamla och har redan släppt två album och turnerat världen över. Tillsammans utgör Lisa-Kaindé och Naomi Diaz duon Ibeyi. Uppvuxna med musiken nära har den alltid funnit där för dem, mer eller mindre. Nu har det skapat sitt egna sound och här för att visa världen vad Ibeyi innebär.

De är tvillingar, är bara 24 år gamla och har redan släppt två album och turnerat världen över. Tillsammans utgör Lisa-Kaindé och Naomi Diaz duon Ibeyi. Uppvuxna med musiken nära har den alltid funnit där för de, mer eller mindre. Nu har det skapat sitt egna sound och här för att visa världen vad Ibeyi innebär.

Dagen innan deras första spelning i Stockholm fick Popmanis Lili Gustafsson möjligheten att träffa stjärnskotts-duon från Frankrike: Ibeyi. De berättar om hur det var när de bestämde sig för att satsa på musiken och hur det är att jobba så nära med sin familj.

Ni spelar på Nalen imorgon här i Stockholm, hur känns det inför det?
Naomi: – Det är vår första konsert här. Jag tror inte det är utsålt alls, vi är vana vid att det brukar vara smockfullt med folk men det här känns bra ändå.

Lisa-Kaindé: – Vi gillar våra första spelningar, för de är ofta speciella. Vi ser ofta till både svagheter och styrkor med våra shower. En av de bästa spelningar vi haft var en gång när det inte nästan inte kom någon alls. Vi var i Minneapolis, USA då och Prince skulle komma för att se oss. Vi skämdes så mycket för att det inte var någon där. Jag tror det var den enda spelningen som vi inte sålde ut på i USA. Sen insåg vi att det var två andra festivaler samma dag och Stromae spelade också.
Dock blev det faktiskt väldigt bra att det inte var så många som kom. När vi fick samtalet att Prince skulle komma så kunde vi flytta ner alla andra i publiken så han fick en hel våning själv. Vi såg att han dansade hela kvällen. Det var livsomvälvande för oss.

Har ni några förväntningar gentemot er svenska publik?
Lisa-Kaindé: – Nej, inga alls faktiskt. Då det är vår första egna spelning här så är vi väldigt öppna för vad som kommer hända och hur det kommer vara. Vi vill bara att publiken ska vara närvarande.

Naomi: – När vi är i USA till exempel eller Latinamerika så förväntar vi oss att de ska vara galna och högljudda. De är det också; twerkar, skriker och så vidare. Vi älskar det. Om det inte blir så brukar vi ändå få publiken att dansa till slut. Men vi har också haft motsatsen, där de varit mer intimt och lugnare där det känns som publiken tar till sig musiken på ett annat sätt.

Lisa-Kaindé: – Mer av en introvert spelning. Det är också väldigt berörande. Vi gillar det med. Det blir två helt olika typer av spelningarna.

Naomi: – Så vi får se hur det blir här. Vi har ingen aning om hur ni är här.

Jag skojar lite med de och nämner att svenskar normalt sett inte brukar göra särskilt mycket väsen av sig. De skrattar som svar och säger sedan:

Lisa-Kaindé: – Vi är rätt kända för att vända människor dock, att de släpper loss och dansar ändå fast de inte brukar göra det. Det är en av våra styrkor.

Jag läste att ni fått mycket support från er mamma att fortsätta och driva på er karriär inom musiken.
Lisa-Kaindé: – Ja, eller det har inte haft så mycket med karriär att göra. Det främsta är att hon stöttar oss i att göra det vi vill och vara kreativa. Men hon hade nog inte tänkt att det skulle bli just musik. Hon hoppade inte direkt av glädje när vi sa att det var musik vi ville göra.

Naomi: – Vår pappa var en stor musiker och hon har jobbat inom musikbranschen med promotion. Så hon vet hur svårt det kan vara. Hon hade nog föredragit om vi blev typ advokater eller liknande. Men hon har aldrig sagt att vi inte ska fortsätta med musiken. Utan mer bara ”okej, om det är det ni vill göra så gör det. Vad ni än gör, gör det bra.”

Det måste ha vara skönt för er att ha det stödet?
Naomi: – Ja, det är väldigt skönt. Men hon har alltid velat att vi ska hålla på med musik, på något sätt. Vi gick på musikskola där vi lärde oss klassisk musik under tio år. Musik har alltid varit en del av våra liv. Hela vår familj består av väldigt många olika typer av musiker och andra konstnärliga personligheter.

Lisa-Kaindé: – Det som var väldigt skönt var att när vi sa att vi ville fortsätta med musiken på ett professionellt plan så sa hon ”okej, då ska jag hjälpa er med det”. Hon är en av två av våra managers. Det har hjälpt väldigt mycket.

Naomi: – Det bästa med henne, även fast hon är vår mamma, är att hon alltid frågar oss vad vi tycker. Hon fattar aldrig några beslut åt oss på egen hand, bara för att hon är vår mamma, utan hör alltid våra åsikter först. Och vi kan prata om allt med henne. Vi gillar att ha kontroll över allting vi gör. Vissa artister har inte det på samma sätt utan ber andra styra åt dem men vi vill vara med i allt. För det är viktigt för oss som artister.

Vad skulle ni säga är er största framgång hittills?
Lisa-Kaindé: – Våra album. Och det nätverk vi byggt med så många människor över hela världen. Vi hade inte förväntat oss det överhuvudtaget. Att få åka till Brasilien och ha fans som jagar efter oss, ha folk i Japan som älskar oss och sen åka till Ryssland där publiken köar utanför i timmar. Det är fantastiskt.

Naomi: – Vi har fått träffa så många personer som vi beundrar som säger att de älskar vår musik. Att genom det fått göra samarbeten och träffa ännu fler personer. Men vi reflekterar inte så mycket över vad vi gjort, för vi vill alltid ha mer. Det är inte alltid bra, ibland borde vi bara sätta oss ner och uppskatta nuet lite mer. Men just nu blickar vi bara framåt hela tiden, för vi är hungriga.

”Det viktigaste för oss är
att ha ett eget sound”

Vad är det viktigaste för er med er musik?
Lisa-Kaindé: – Att ha ett eget sound. Det är det viktigaste för oss. Många säger att de inte hört något som liknar vår musik. Det betyder mycket för oss. Vi vill skapa vår egna värld. Vi vill att folk ska veta att det är Ibeyi de hör när de hör vår musik. Såklart att det kan ändras och utvecklas med tiden men vi vill vara tydliga med det som kännetecknar oss.

Naomi: – Vi skriver och spelar allting själva. Det är viktigt också.

Lisa-Kaindé: – Vi skriver för oss och för att heala oss. För att vara ärliga och trogna mot oss själva. Det är viktigt. Vi skriver inte för någon annans skull eller vilja. Dock kan det vara svårt att komma med något som är så nytt och unikt för det tar tid för folk att förstå det. Men när de väl gör det så finns det inget som slår det.

Finns det för- och nackdelar med att jobba med sin tvilling?
Lisa-Kaindé: – Det bästa är att vi har en så stark och självklar koppling mellan oss. När man vinner och når framgång med sin familj så är det stort. Det finns inget som liknar det. Och hennes talang och intellekt, hon är väldigt begåvad. Det värsta skulle vara hennes attityd.

De båda skrattar.

Naomi: – Ja, jag har lite attityd. Vi har ingen distans mellan oss. Jag har samma attityd mot alla, men jag har också ett stort hjärta. Attityden är som ett skydd.

Lisa-Kaindé: – Den enda skillnaden är att hon känner mig bättre och vet vilka knappar man ska trycka på. Som jag vet med henne. Men hon är lite tuffare mot mig.

Vad har ni för planer efter den här stora turnén?
Naomi: – Vi kommer ta lite semester. Sen kommer vi börja på vårt tredje album. Men jag tror att vi måste ta lite tid att bara låta saker sjunka in. Det har varit fem år av konstant turnerande och producerande så vi behöver ta det lite lugnt ett tag. Innan vi kommer tillbaka med ny musik.

Lisa-Kaindé: – Jag tror det är bra att folk får sakna en lite. Det blir mäktigare då när man väl kommer tillbaka.

Författare:
Lili Gustafsson, Skribent

Fotografi:
Press

Pin It on Pinterest

Share This