Foto: CBS

Foto: CBS

Hello Wisconsin!

Om man saknar Vänner men sett igenom alla tio säsonger 17 gånger samt sporadiskt sett reprisen på Kanal 5 finns det ett alternativ. Den som enligt mig är den näst bäst komediserien, när det gäller amerikanska sitcoms, är That ’70s show. Serien hade premiär i USA 1998 och handlar om ett gäng ungdomar och deras liv i delstaten Wisconsin under 70-talet.

Eric Foreman (Topher Grace) bor med sin mamma Kitty (Debra Jo Rupp) med det speciella nervösa skrattet, sin stränge pappa Red (Kurtwood Smith) och sin frispråkiga syster Laurie (Lisa Robin Kelly). Eric är Star Wars-fantasten som med sin kvicka tunga lyckats snärja granntjejen Donna (Laura Prepon) som precis som Eric har huvudet på skaft. Filmstjärneparet Mila Kunis och Asthon Kutcher spelade även ett par i serien – Kunis var den bortskämda och otacksamma Jackie Burkhart som hela tiden ställde krav på sin söte men icke så begåvade pojkvän Michael Kelso.

Kompisgänget hjälper varandra genom kärleksbekymmer och andra för- och motgångar i livet. Oftast slutar det med att de samlas i Erics källa för att diskutera sina problem medan de röker på. Med i gänget finns också Erics vän Steven Hyde (Danny Masterson) som efter ett struligt hemmaförhållande har fått flytta in i familjen Formans källare. Samt utbytesstudenten Fez (Wilmer Valderrama) som på läspande brytning gärna pratar om kvinnor. Ingen vet vilket land Fez ursprungligen kommer ifrån.

Tack vare att serien ska utspela sig under 70-talet får man på så sätt även musiken och modet. Seriens skådespelare har alla en enastående komisk timing så väl som i replikerna som i kroppsspråket. Ashton Kutchers långa rangliga lekamen påminner ibland om en ung John Cleese. År 2006 slutade serien att sändas. I Sverige rullade den i repris och jag minns såväl när man kom hem från skolan och drack Oboy, åt rostade mackor och tittade på That ’70s show. Precis som för er som upplevt 70-talet är detta för mig nostalgi.

Pin It on Pinterest

Share This