Husky: ”Varje konsert ska vara en resa som vi och publiken åker på tillsammans”

av | Okt 1, 2017 | Intervjuer

Imorgon spelar den dynamiska folkindieduon Husky från Austrialen på Bar Brooklyn i Stockholm. Vi har intervjuat Husky Gawenda om bandets tid i Berlin och Melbourne, Euorpaturnén och om skapandeprocessen bakom duons nyligen släppta album Punchbuzz.

Det har gått tre månader sedan ni släppte er tredje fullängdare Punchbuzz, hur känns det?
– Det tar alltid mycket på en när man skriver och spelar in ett album, så det är alltid en konstig känsla när den väl är klar och ute i världen och ur dina händer. Vi älskar att höra våra fans åsikter och i dagar som dessa med sociala medier får vi höra det direkt från dem. Men det vi ser fram emot mest är att få framföra låtarna live och dela dem med människor, ansikte mot ansikte. Så vi ser verkligen fram emot vår europeiska turné och till vår första show i Stockholm.

Ser ni några skillnader eller likheter i processen bakom Punchbuzz med era två tidigare album?
– Den här gången hade vi skivan färdigskriven innan vi gick in i studion. Så vi spenderade mer tid med själva förproduktionen, det blev många sena nätter skrivandes med utveckladet låtarna och ljuden. Så vi var mer förberedda när vi gick in i studion den här gången.

Vad hade ni för inspiration bakom albumet och har ni något starkt minne från skapandeprocessen?
– Jag skrev albumet under en period på cirka 3 månader efter att jag återvänt hem till Melbourne efter att ha varit borta på en 9 månaders turné. Jag hade en del sömnproblem, så jag var ute hela nätterna och letade efter saker att göra. Jag hade också lämnat saker och människor utomlands så det kändes som att jag var mellan två världar. Så mycket av albumet, åtminstone lyriken, skedde i ett slags världsomspännande drömutrymme och vi skrev musiken och skapade ljudlandskapen för att förstärka detta. Det sista spåret, Spaces Between Heartbeats började jag på utomlands för att sedan avslutade den ett år senare i Melbourne. Den blev väldigt annorlunda mot vad jag hade tänkt från början – en enkel folksång. Hur låten blev på själva albumet är dock mycket tack vare producenten Matt Redlichs vision och Gideon.

Är det något speciellt stopp på er Europaturné som ni ser fram emot extra mycket?
– Vi älskar verkligen att turnéa i  Europa. Det finns några ställen som vi ännu inte har varit på som vi verkligen ser fram emot att kolla in tillexempel Stockholm och Köpenhamn. Sedan ska vi Oslo igen, vilket är kul. Och Spanien, vi har aldrig varit i Spanien tidigare!

Men ni är väl bekanta med Europa efter tiden ni bodde i Berlin. Hur kommer det sig att ni flyttade dit?
– Vi turnerade mycket i Europa och behövde ha någonstans mer nära som bas. Det är för långt att resa fram och tillbaka från Australien. Och vi ville ha ett äventyr. Berlin är det ultimata äventyret!

Om ni jämför Berlins musikscen med Melbourne, finns det några större skillnader och känner ni att någon passar er bättre?
– Det är svårt att jämföra någon plats med ens hem. Vi har vuxit upp i Melbourne och det är en del av oss eftersom vi är en del av den. Det är också en bra musikstad med en mycket stark indiescen och många bra musiker som bor där och flyttar dit just för musikscenen. Det är en blandning av kreativitet och konkurrens som jag tror är väldigt viktig och uppfriskande. Scenen i Berlin är förmodligen mer varierad och mer på kanten. Det är en mycket inspirerande plats för öppenhet och frihet. Det är viktigt för att blomman ska kunna blomma.

Har ni någon specifik strategi när ni sätter ihop en setlist för ett gig?
– Vi försöker ta något från varje album och skapa en konsert som är dynamisk och flöden. Varje konsert ska vara en resa som vi och publiken går på tillsammans. Det är alltid vårt mål.

Finns det någon låt som ni ser fram emot att framföra live?
– Jag gillar att köra de nya låtarna, specielt Shark Fin och Walking in your Sleep. De utvecklas verkligen i liveformat.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Pin It on Pinterest

Share This