Huset: ”Nu försöker jag lita mer på känslan och inte förfina formuleringar”

av | jun 4, 2017 | Intervjuer

Att Hiphop scenen växer så det knakar i Göteborg råder det ingen tvekan om. Huset är ett gäng som har funnits med sedan 2013 och de släppte sin första platta 2014. Nu är de tillbaka med en ny EP Från igår och Popmanis Tilde Hjelm passade på att göra en intervju med Johan Hammerlid som är sångare i bandet.

När började ni med musik?
– Beror på hur man räknar det, men första släppet som grupp gjorde vi sommaren 2013.

Hur har er resa sett ut tillsammans?
– Vi var två rappare och en producent som tidigt snöade in på att köra med liveband för att det kändes maxat. Inför vår första release ringde vi upp ett gäng vänner och bekanta som var aktiva med musik och satte ihop en grupp. Sedan körde vi bara på. Idag är vi 6 personer och inte 9 som vi var när vi började. Det är dock rätt skönt även om det varit jobbigt att ställa om sig.

Hur kan en dag i replokalen se ut?
– I replokalen beror det lite på vilken period vi är i. När vi har kort om tid är vi jävligt fokuserade och självkritiska. Det är dålig luft, hög energi och stundvis rätt hetsigt.

– Men vi vet nästan alltid vad vi ska göra när vi kommer dit. Både jag och Eric som jag skriver mycket med är rätt fyrkantiga och blir mentalt laggiga när det saknas en plan. De andra är lite mer charmiga på det sättet. Väl där brukar Eric, Alexander (mvnx), Josef, Jens och Raz slipa på idéer som tagits fram. Vi sjunger, mumlar, skriver och har massa ångest.

Hur skriver ni era låtar?
– Oftast får någon feeling på ett beat eller en slinga, slänger ur sig en fras eller liknande. Fram tills senaste året har jag alltid slängt och skrivit om. Nu försöker jag lita mer på känslan och inte förfina formuleringar.

Vad blir ni inspirerade av?
– Varandra. Och ja, jag tänker svara så gulligt.

Vilka budskap vill ni nå ut med i er musik?
– EP:n vi släpper nu är ganska sorglig märkte jag i efterhand. Den är skriven mitt uppe i massa förändringar. Saker blir inte riktigt som man tänkt sig, med relationer och drömmar. Livet är av kass kvalitét, omtåligt virke. Man ska ta hand om de som är på riktigt.

När började det gå framåt för er?
– Ja när ska det göra det? Kan inte svara på den frågan, man höjer ribban hela tiden och när man väl uppnått något blir det tråkigt och vanligt.

Vilka är era förebilder och varför?
– Jag svarar för mig själv nu, men en jag gärna nämner är Kapten Röd. Han är ödmjuk, tar sig tid att resonera och ger mycket bra råd. Han är otroligt jävla skojig också vilket han kanske inte promotat maximalt i sin musik.

Berätta om en person som betyder mycket för er?
– Mattias Tell på Kultur Ungdom. Han har gett oss möjligheten att testa våran grej utanför Sverige vilket gett en enorm boost. Vi kommer inte stanna i Sverige. 2017 blir spännande i den bemärkelsen.

Har ni några tips och råd till våra unga musiker som drömmer om livet som musiker?
– Livet som musiker kanske inte är så jävla sexigt i sig. Det viktiga är att man omger sig av bra kompisar och att man inte super ihjäl sig, för det är lätt hänt när man är fattig och allt är gratis. Sist men inte minst tror jag på att man måste jobba stenhårt. Lägg verser när dina kompisar är på Yaki-Da. Ge kärlek till tönten inom dig.

Författare:
Tilde Hjelm, Skribent och Fotograf.

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This