Foto: IMDb

Foto: IMDb

HOW TO GET AWAY WITH MURDER

Skapare: Shonda Rimes Medverkande: Viola Davis, Charlie Weber, Billy Brown och Alfred Enoch Premiär: 15 oktober i Kanal 5

Efter Grey’s Anatomy och Scandal är nu skaparna tillbaks med den något mörkare dock lika dramatiska How to get away with murder. Serien som redan har haft premiär i USA väntas ha premiär i Sverige i nästa vecka. Huvudkaraktären och till lika seriens behållning spelas av den mångsidiga skådespelerskan som senast syntes i den Osacars nominerade dramafilmen Niceville. Davis spelar den barska och vassa professor Annalise Keating. Keating undervisar i kriminologi och skyr ingen medel att låta sina nya studenter lära sig verkligheten precis som den är. Studenterna blir intrasslade i ett komplicerat mord och spänningen är igång.

Liksom Grey’s Anatomy och Scandal är det en kvinna i främsta fokus. En kvinna med fel och brister som ändå lyckats resa sig på egna ben efter många gropar i livets väg. Shonda Rimes som är det främsta namnet bakom dessa serier är expert på att väva in olika relationsproblem inom ramen för större ämnen så som sjukhus, politik och detta fall lagen. Vi kommer att få följa professor Keating både genom tillbakablickar från hennes väg till en karriär inom rättsväsendet fram till idag. Första avsnittet inleds med en av professor Keatings beryktade föreläsningar där man som ny student helst inte vill sitta på första raden.

Även de unga och bildsköna juriststudenterna kommer att stå för sin beskärda del av dramat. Serien är klart en mörkare och mer melankolisk än övriga Shonda Rimes serier. Studenterna är beredda att gå över lik (bokstavligt) för att vinna den högt aktiga professor Keatings respekt. I rollerna som juriststudenter ser vi bland annat Alfred Enoch som känns igen från samtliga Harry Potter-filmer. Enoch är tillbaks i en mer realistisk skolbänk, än den på trollkarlsskolan, och spelar ungtuppen Wes Gibbins som har mycket att lära av professor Keating.

Personligen är inte advokat – och polisserier min kopp te. Kanske jag ger How to get away with murder första säsong en chans och det tack vare Viola Davis. I USA var det Davis som fick 99% av den positiva kritiken av tidningarna och på nätet. Och det är inte för inte som den kritiken är bifogad. Titeln går inte heller av för hackor och jag var en av dem som följde Grey’s Anatomy slaviskt fram till säsong 9 och alla för många av favoritkaraktärerna bad om att få skrivas ut ur serien. Vi får hoppas Viola Davis orkar att hålla ett bra tag.

 

Pin It on Pinterest

Share This