Hôy la: ”Det är inom musiken som jag känner mig som ärligast mot mig själv”

av | apr 2, 2018 | Framsida Startslider, Intervjuer

Norska artisten Hôy la har omnämnts flitigt som en artist att hålla ögonen på under det kommande året och i december släppte hon sin debutsingel Please. Vi har pratat med Ingri Høyland Kvamstad om hennes säregna ljudlandskap och hennes minnen till musiken.

Hur började ditt intresse för musik och vad var det som fick dig att ta steget bli artist?
– Jag har alltid haft ett behov av att uttrycka mig kreativt och hade testat alla möjliga saker tills jag upptäckte att musiken var det mitt medium. Det är där jag känner mig ärligast och mest hemma i mig själv. Det har dock tagit lång tid att bryta ned alla förväntningar och faktiskt våga ta steget, även om jag alltid har drömt om det.

Var kommer ditt artistnamn ifrån?
– Jag heter Høyland i mellannamn, så det kommer därifrån.

”Vi samplade en kinesisk visa från 1972”

För inte så länge sedan släppte du din debutsingel Please, berätta om den!
Please är en låt som jag verkligen tycker om. Vi samplade en kinesisk visa från 1972 och det visade sig bli en lång process. Jag ringde och skrev tusentals mail till ett gammalt skivbolag, som jag inte visste om det fortfarande existerade. Plötsligt kom jag i alla fall äntligen fram och jag fick fyra sekunder av den ursprungliga inspelningen.

Har du något nytt släpp på gång?
– Ja såklart!

Ljudbilderna i din musik är väldigt vacker men ändå intensiv, hur arbetar du fram dem?
– Tack! När jag börjar på en ny låt finns det alltid mycket känslor i den. Ljudbilden är ofta mycket sfärisk i början och sedan arbetar vi fram en bra basgång och intensiva trummor som passar till, som kan sy ihop alltsammans.

Hur kom du på idéen att blanda det elektroniska med det akustiska?
– Jag har blivit inspirerad av många olika genrer och har inkluderat allt jag gillar!

Berätta om ditt starkaste minne till musiken?
– Det var ett stort ögonblick för mig första gången jag hörde låten Paradise Circus med Massive Attack för första gången. Föreställ dig något som har så mycket rytm och rörelse samtidigt som det är både lågmält och känslofullt. Faktum är att jag tror att det var där och då jag tänkte ”Fuck it, jag ska också bli en musiker”.

Men generellt sätt så får jag nya minnen och upplevelser inom musiken hela tiden. På scen blir jag helt varm och lycklig i hela kroppen. Eller när jag ser vänner till mig eller musiker som jag ser upp till live. Som när jag såg Solange sist (inte min vän tyvärr) förra sommaren. Då grät jag hela konserten.

Finns de någon speciell skandinavisk musiker som du ser upp till?
– Många! Jag blir otroligt inspirerad av CTM, Excelsior och Smerz! Jag är så förbannad över att de stora festivalerna fortfarande säger att det inte finns några kvinnor att boka – det är helt sjukt!

Hur ser du på den norska musikscenen idag?
– Jag bor i Köpenhamn, så jag tror att jag får det mesta härifrån. Men det verkar som om det händer mycket nu – Sassy 009 verkar till exempel vara ett otroligt coolt projekt.

Hur ser det kommande året ut för dig?
– Jag älskar att spela live så vi planerar massor av konserter och festivaler under det kommande året. Förhoppningsvis även i Sverige!

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefsredaktör

Fotografi:
Press

Pin It on Pinterest

Share This